Encamp vol calma per analitzar l’única proposta presentada (Saetde) per la concessió de les pistes

L’actual gestora del domini esquiable ha tramitat la documentació definitiva a la corporació, que prefereix no marcar-se cap termini per donar resposta a un projecte que atorgaria la gestió per 50 anys

Les pistes de la concessió de Saetde.
Les pistes de la concessió de Saetde. Grandvalira

Si no hi ha cap sorpresa que seria majúscula, Saetde continuarà gestionant les pistes d’esquí d’Encamp i el Pas de la Casa. La societat liderada per Joan Viladomat va instar fa dos mesos el que tècnicament es coneix com a un “tràmit de competència de projectes” amb l’objectiu d’obtenir una nova concessió. Finalitzat el termini legalment establert, cap altra empresa s’ha postulat amb proposta alternativa. Ara, el comú haurà d’analitzar l’oferta per decidir si l’accepta o no.

A inicis de setembre, des de la corporació encampadana es va engegar el procés que hauria de permetre arribar a la desitjada nova concessió de les pistes, prèvia finalització anticipada de l’actualment vigent, en mans de Saetde. La fórmula escollida va ser, s’admetia, “poc habitual”, però es defensava que garantia a la vegada una “major agilitat” i, també, el respecte als principis de “transparència, concurrència i publicitat”.

Laura Mas i Jean-Michel Rascagneres han donat explicacions sobre la concessió.

Relacionat

Saetde vol una nova concessió per 50 anys abandonant Pessons i explotant el pic del Maià

Es va optar pel que tècnicament es coneix com a “tràmit de competència de projectes”. En aquest cas, una societat, Saetde, presentava una proposta esquemàtica per aconseguir la concessió dels terrenys comunals. A partir d’aquí, s’obria un termini de dos mesos per veure si hi havia propostes alternatives. Aquest temps ha finalitzat i el comú només ha rebut una oferta: la documentació ja completa presentada per l’actual concessionària, desenvolupant més àmpliament el que s’havia posat sobre la taula el setembre.

La proposta de Saetde preveu un canvi en la superfície de la concessió, pensant en els efectes del canvi climàtic sobre l’estació. Així, incorpora un nou sector entorn el pic del Maià i alliberaria les zones del Cercle de Pessons i Emportona. En total, 2.632 hectàrees a gestionar. També s’incloïa agafar el Funicamp, el que era un vell desig del comú.

Pistes del Pas de la Casa-Grau Roig.

Relacionat

La proposta de Saetde per la nova concessió inclou fer-se càrrec del cost d’explotació del Funicamp

Seria per un termini de 50 anys i, en canvi, es deixarien sense validesa els 17 restants de l’actual contracte. Justament, el fet que es contemplés que, si no era l’actual concessionària qui guanyava el procés, se l’hauria d’indemnitzar amb una elevada quantitat (uns 130 milions d’euros) dificultava enormement qualsevol proposta alternativa. Més quan aquesta xifra no tenia en compte un eventual allargament fruit de la disposició del pressupost del 2023 que obria la porta a ampliar concessions per compensar les pèrdues econòmiques de la pandèmia.

Les pistes del Pas de la Casa, nevades a l'hivern.

Relacionat

El rescat dels 17 anys restants de concessió a Saetde està xifrat en 130 milions d’euros

I així s’ha confirmat ara. Amb una única oferta sobre la taula, el comú ha de passar ara a analitzar-la i prendre la decisió definitiva. Fonts de la corporació, però, han deixat clar que volen calma i tranquil·litat per fer-ho. Per tant, no es marquen cap termini per donar una resposta que, això sí, hauria d’arribar al llarg de l’any vinent. També s’ha apuntat la voluntat de valorar el tema no pas únicament des de la majoria sinó d’incorporar en aquest treball d’anàlisi els dos grups de la minoria, socialdemòcrates i Agrupament Encampadà.

Comentaris (5)

Trending