Encamp tanca el 2021 amb un superàvit de 3,4 milions d’euros

Aquesta dada es deu en part al crèdit de 8 milions que la corporació comunal ha sol·licitat al banc i que ha fet augmentar el nivell d’endeutament fins als 19,7 milions.

Un moment de la sessió de Consell de Comú d'Encamp
Un moment de la sessió de Consell de Comú d'Encamp

La corporació comunal encampadana ha liquidat el pressupost del 2021 amb un superàvit de 3,4 milions d'euros. Unes dades d'on destaquen els 9,15 milions en inversions per la parròquia o l'augment dels ingressos en un 28,84% respecte al 2021. Unes que des del PS + Independents consideren "enganyosos" perquè hi ha 8 milions d'euros de crèdit. L'endeutament també puja i se situa en els 19,7 milions.

El Comú d’Encamp ha tancat el 2021 amb un superàvit de 3,4 milions d’euros. Així ho ha exposat l’interventor de la corporació, Jordi Martínez, aquesta tarda davant de la resta de consellers on ha destacat que s’ha invertit 9,15 milions, s’han assolit un 28,84% més d’ingressos respecte al 2021. Les despeses, per la seva part, també han augmentat, en aquest cas, un 3,10%. Martínez, amb tot els resultats, ha assegurat que "es visualitza una situació de recuperació".

Entre els ingressos destaca l'augment en els impostos directes, és a dir, els que provenen de la construcció i que superen el milió d'euros, o els provinents per les transferències comunals, que enguany han estat inferiors amb 7,7 milions d'euros. Del capítol de despeses, hi ha un increment en personal, en més de 200.000 euros per "les jubilacions anticipades que tenen una molt bona acollida entre la gent", però que Martínez preveu que puguin disminuir en el pròxim any quan la gent arribi als 65 anys, o les de béns i serveis per la "recuperació de la normalitat", ja que després de la Covid-19 aquest any "les activitats han tornat a reactivar-se". La cònsol major, Laura Mas, però, ha volgut posar en relleu els 9 milions en inversions "en equipaments i infraestructures que cobreixen les necessitats dels ciutadans d'Encamp". Entre aquestes destaquen la finalització de l'Escola Bressol, el Llaç d'Animació i l'Àrea de Jovent del Pas de la Casa, la primera fase del carrer Sant Jordi del Pas de la Casa, el pla de manteniment i reforma de voravies de la parròquia, les millores del Complex Esportiu o les 160 noves places d'aparcament posades en funcionament durant el 2021, entre altres.

“Els 9 milions d’inversions són en equipaments i infraestructures que cobreixen les necessitats dels ciutadans d'Encamp”

Dins d'aquesta liquidació de pressupost, però, s'ha de comptabilitzar els 8 milions d'euros d'un crèdit que ha sol·licitat el comú i que comptabilitzen com a ingressos. Precisament, aquest ha estat un dels punts més crítics des de PS + Independents que ha titllat els comptes "d'enganyosos", ja que amb aquest crèdit "han quadrat un pressupost que no el quadraven i no és fruit de la bona gestió comunal". Mas, però, ha rebutjat totalment aquesta afirmació i ha assegurat que "hem estat prudents a l'hora de pressupostar els ingressos i hem estat cautelosos a l'hora d'executar les despeses".

D'altra banda, l'endeutament, però, per segon any consecutiu, puja i se situa en 19,7 milions d'euros, el que suposa un 72,92% sobre el 200% permès. En aquest punt, la consellera d'Agrupament Encampadà, Esther Vidal, tot i votar a favor, ha donat un toc d'atenció al nivell d'endeutament i que "caldrà mirar quins projectes aprovem, quins s'adjudiquen i l'import d'aquest". Per la seva part el conseller socialdemòcrata, David Rios, ha afirmat que aquest augment de l'endeutament "lligarà de peus i mans" els futurs mandats i podrien obligar fer una pujada d'impostos i taxes per fer-hi front. A més s'ha referit a altres projectes, com el de Prada de moles o la de la zona de les Pardines que farien créixer encara més aquest nivell d'endeutament.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending