Encamp tanca el 2020 amb un dèficit de 3,2 milions d’euros

La davallada d’ingressos provocada pel coronavirus i l’esforç per ajudar el teixit econòmic i la ciutadania de la parròquia han provocat els números vermells del comú que, però, no ha hagut de recórrer a més endeutament

Un instant d'una sessió de comú a Encamp, celebrada de forma telemàtica.
Un instant d'una sessió de comú a Encamp, celebrada de forma telemàtica. COMÚ D'ENCAMP

La pandèmia ha colpejat amb duresa el comú Encamp. La corporació va tancar el 2020 amb un dèficit important, de 3,2 milions d’euros. Dos són els principals motius. Per un costat, la davallada d’ingressos, sobretot en el capítol de taxes i els patrimonials a conseqüència de la crisi sanitària. Per l’altre, ha remarcat la cònsol, per l’esforç fet en ajudes a la ciutadania, siguin directes o indirectes, via l’aportació al fons solidari del Govern.

Al llarg de l’any passat, a les arques del comú encampadà hi van entrar 26,16 milions d’euros. La davallada va ser provocada especialment pel capítol de taxes i altres ingressos, que va patir directament els efectes de l’epidèmia. Per exemple, es va perdre una part important de recaptació per diferents figures impositives o pel que es cobra per serveis com la llar d’infants, els centres esportius o els aparcaments. També va baixar, en aquest cas, un 8,33% els ingressos patrimonials provinents tant de les societats participades com dels cànons.

En canvi, les despeses van ascendir a 19,78 milions, als quals s’han de sumar 7,4 en inversions i altres partides. Per tant, el dèficit va acabar sent de 3,2. Malgrat això, la cònsol major, Laura Mas, ha fet una valoració positiva. “Estem satisfets d’haver pogut tirar endavant aquestes inversoins i també hem fet ajudes al teixit econòmic i als ciutadans”, ha manifestat. A banda, sense haver-nos hagut d’endeutar”.

La liquidació de comptes ha rebut el suport d’un dels dos grups de la minoria, Agrupament Encampadà. La seva consellera, Esther Vidal, ha admès que hi ha “més dèficit del que s’esperava”, però l’ha circumscrit “al moment actual”, en el qual, ha indicat “és important tirar endavant execucions d’obres perquè les empreses del país puguin treballar i no hagin d’acomiadar gent”.

Des del Partit Socialdemòcrata s’ha optat, en canvi, per l’abstenció. David Rios ha llançat l’alerta pel fet que “s’havien pressupostat 14 milions en inversió” i ha remarcat que “si s’hagués executat tot, el dèficit seria de deu milions”. A la vegada, ha remarcat que “hem tingut sort de certs ingressos atípics; podria haver estat pitjor. Un any ens ho podem permetre; dos, no”. També ha alertat que “el pressupost pel 2021 ens sembla poc realista” i que “depèn d’empreses que ho estan passant especialment malament”.

Comentaris

Trending