Encamp embelleix el nucli de la Mosquera amb murals que permeten “recuperar la memòria”

L’artista Samantha Bosque pintarà fins a deu els pròxims mesos amb un triple objectiu: embellir la zona, donar un nou atractiu turístic i donar a conèixer el passat del poble

Marot, Bosque i Lizarte al costat del primer mural acabat, amb el síndic Pallerés.
Marot, Bosque i Lizarte al costat del primer mural acabat, amb el síndic Pallerés. G. P.

Qui passegi pel casc antic de la Mosquera a Encamp els pròxims dies podrà comprovar com algunes parets i portes de la zona hi van apareixent els murals que ha començat a pintar l’artista Samantha Bosque. Tot s’emmarca en una iniciativa del comú amb la col·laboració dels propietaris per embellir els carrers al mateix temps que es crea un nou atractiu pels visitants. I, també, per rememorar el passat del poble, especialment el de la primera meitat del segle XX.

En total, es pintaran una desena de murals. Un d’ells ja es pot contemplar: amb la figura de qui fou síndic, Roc Pallerés, a la casa on havia viscut. L’acompanya l’ordinenc Agustí Coma, que va ser el seu subsíndic. La resta ja té el seu espai definit i falta acabar la resta, on es recordaran escenes quotidianes d’aquella època que, com ha recordat el tècnic de Cultura, Robert Lizarte, era ben diferent de l’actual: “era una vida més camperola, pagesa... i dura”.

Bosque treballava ja aquest dimecres en un segon mural, representant un dels primers cotxes que es va poder veure a la parròquia. La tasca continuarà al llarg dels pròxims mesos amb l’objectiu de tenir una primera fase de la iniciativa enllestida a finals d’estiu. El conseller de Turisme i Reactivació Econòmica, Nino Marot, ha avançat que s’invertiran uns 10.000 euros.

Samantha Bosque treballant en un altre dels murals.
Samantha Bosque treballant en un altre dels murals.

“Els mateixos propietaris s’han implicat molt”, ha destacat. Així, a banda del compromís de cedir l’espai per cada mural durant un mínim de cinc anys, han col·laborat en la recerca de les imatges, moltes de les mateixes famílies, que serviran d’inspiració a les diferents pintures. “Tenim tres objectius: embellir la Mosquera, fer que sigui un atractiu que es permeti visitar amb guies turístics i també donar a conèixer la nostra cultura i la nostra història”, ha explicat Marot.

Les imatges seleccionades han buscat “un equilibri” entre els moments històrics però també ensenyar el que era la vida quotidiana i els paisatges del poble en aquells temps. “És una forma de recuperar la memòria”, ha apuntat Lizarte. Per la seva banda, Bosque ha remarcat el repte que suposen algunes de les superfícies, com ara portes metàl·liques on ha de treballar. En alguns casos, ha indicat, “haig d’emprar tècniques que mai havia fet servir”.

La iniciativa suposa una rentada de cara a alguns carrers de la Mosquera. Alguns dels punts on es pintarà es troben actualment ocupats per grafits fruit del vandalisme. El comú ja treballa en una segona fase de la iniciativa, amb altres propietaris que també s’han mostrat interessats.

Etiquetes

Comentaris

Trending