Encamp bull amb la proposta de nova concessió a Saetde

L’autodenominada Plataforma per la Transparència fa córrer per diversos establiments de la parròquia la documentació relativa al procediment de competència de projectes i es demana per què el comú té tanta pressa per atorgar un nou termini d’explotació dels terrenys públics

pas de la casa
pas de la casa

Encamp és un bullici els darrers dies en relació amb la nova concessió de terrenys públics a Saetde que hi ha sobre la taula. L’autodenominada Plataforma per la Transparència fa córrer en diversos establiments de la parròquia la documentació relativa al procediment de competència de projectes i es demana, entre altres coses, per què el comú té tanta pressa per atorgar un nou termini d’explotació del domini esquiable. A Encamp hi ha expectació amb el procés.

Bona part dels encampadans, tot i que Saetde està majoritàriament controlat per capital privat, se senten seva la societat. I consideren que han de tenir veu i vot sobre qualsevol qüestió que tingui a veure amb l’empresa i, més encara, sobre els terrenys que explota. La concessió actual encara té disset anys de coll. Però Saetde ha presentat una oferta per tal que se li atorgui una nova concessió per a cinquanta anys més. Hi ha una part de la ciutadania -que públicament no s’identifica però que té al darrere des d’integrants del moviment Ad Hoc a antics dirigents polítics encampadans- que veu molts dubtes en el procediment. I en la necessitat de facilitar una nova concessió a Saetde.

Pistes del Pas de la Casa-Grau Roig.

Relacionat

La proposta de Saetde per la nova concessió inclou fer-se càrrec del cost d’explotació del Funicamp

En tot cas, el que està generat certa expectació és el fet que en molts locals de la parròquia s’hi hagi deixat, a mode de consulta, una còpia de la documentació que per obtenir-la de manera oficial cal abonar-ne 175 euros. La documentació exposa elements que l’Altaveu ja ha explicat, com per exemple que Saetde es faria càrrec del Funicamp, una instal·lació que costa històricament diners al comú. O que la societat renunciaria a reclamar res per “les vicissituds” associades a l’actual concessió, i que Saetde quantifica en 50 milions d’euros.

Les pistes del Pas de la Casa, nevades a l'hivern.

Relacionat

El rescat dels 17 anys restants de concessió a Saetde està xifrat en 130 milions d’euros

Els que dubten del projecte, però, qüestionen, d’entrada, que la nova concessió es vulgui atorgar a través d’una fórmula poc habitual com la competència de projectes. I s’adverteix de la dificultat que pugui aparèixer una alternativa amb només dos mesos de marge, que és el temps en què s’ha establert el concurs. Els crítics amb el projecte creuen que s’haurien de fer peritatges tant del valor mediambiental del domini a explotar -que s’amplia fins a 2.632 hectàrees- com de l’impacte econòmic.

Laura Mas i Jean-Michel Rascagneres han donat explicacions sobre la concessió.

Relacionat

Saetde vol una nova concessió per 50 anys abandonant Pessons i explotant el pic del Maià

En tot cas, es demana la plataforma semi anònima “per què tanta pressa i tan poca claredat per part del comú d’Encamp”. I el que s’exigeix és que abans de qualsevol acord de nova concessió del domini esquiable, la corporació respongui als dubtes que hi ha, com per exemple, quin impacte ha tingut per a la parròquia i per al país el fet que Saetde hagi invertit a l’estranger a través de la societat Pas-Grau Internacional (PGI).

Comentaris (14)

Trending