Encamp admet que potser cal allargar més temps la moratòria als parcs solars

El cònsol menor, Jean Michel Rascagneres apunta que els tècnics treballen en la normativa que ha de regular aquestes instal·lacions però que “no és senzilla” i, per tant, l’actual termini, desembre, “potser es queda curt”

Vista general d'Encamp.
Vista general d'Encamp. ARXIU

Encamp és una altra de les parròquies que, ara mateix, té una moratòria vigent per la qual no s’autoritza la construcció de parcs solars. Des del comú, s’està treballant per redactar la normativa visual i mediambiental que els ha de permetre decidir sobre els projectes que els puguin arribar. Així ho explica el cònsol menor, Jean Michel Rascagneres que, però, no pot garantir que la mesura no s’hagi d’allargar. La voluntat seria no fer-ho, però la clau és poder abordar amb prou garanties una regulació tan complexa com important.

El mandatari recorda que la moratòria està en vigor a tota la parròquia, tant al Pas de la Casa com al poble d’Encamp. En aquest segon nucli, es té clar que la zona del solà és bastant sucosa de cara a projectes d’aquesta mena. I, també, que cal regular-ho bé per evitar una massificació que no seria positiva ni “en l’aspecte visual” ni en el “mediambiental”. La mesura es va aprovar inicialment per sis mesos el juny del 2021 i, posteriorment, es va prorrogar dotze mesos més, el desembre de l’any passat. És a dir, acaba, teòricament, l’1 de gener.

El comú recorda que es poden instal·lar plaques solars a les teulades i, de fet, la mateixa corporació ho vol fer l’any vinent als dos centres esportius de la parròquia

I la “voluntat” del comú és que llavors no calgui allargar aquest temps. Ara bé, Rascagneres admet que “la realitat és que volem fer les coses bé”. I això “no és senzill” perquè es tracta d’un afer delicat. “Els tècnics dels departaments implicats estan treballant, però cal trobar un encaixa entre la generació d’energia i també el medi ambient i l’impacte visual”. Per això, reconeix que “desembre potser es queda curt”. Segons s’apropi el final d’any, es confirmar la necessitat o no d’aprovar una tercera moratòria.

Una mesura que, remarca el mandatari, no impedeix apostar a la parròquia per l’energia fotovoltaica. “Està permès instal·lar plaques a les teulades dels edificis ja construïts”, recorda Rascagneres. I, de fet, el mateix comú té al cap un projecte ambiciós en aquest sentit. O, millor dit, dos.

La idea és aprofitar les teulades dels “dos poliesportius”, el Complex d’Encamp i el centre esportiu del Pas de la Casa, per instal·lar aquestes plaques i aprofitar la radiació solar. “Estem mirant si ho podem tirar endavant abans de finals del mandat”, ha explicat a Altaveu.

De moment, però, la moratòria no hauria afectat, segons el cònsol menor, a cap projecte. És a dir, no se n’ha refusat cap perquè no s’han presentat. Això sí, Rascagneres apunta que “interès” sí que hi ha hagut per part de persones que han demanat al comú per com estava tot. Per tant, no es descarta que un cop s’aprovi la moratòria i hi hagi una normativa reguladora aprovada, puguin cristal·litzar sol·licituds.

Comentaris (5)

Trending