Els comuns demanaran a Govern implicació per fer rendible l’explotació de la biomassa dels boscos

L’informe encarregat a l’empresa Silvagrina alerta que no hi ha prou calderes a l’administració públic per fer viable una hipotètica concessió i es vol saber “fins a on s’està disposat a jugar el joc perquè el projecte sigui una realitat”

Un moment de la reunió de cònsols
Un moment de la reunió de cònsols

Els comuns demanaran el suport del Govern per poder ver viable l’aprofitament de la biomassa dels boscos del Principat. Ho fan després que l’informe encarregat en el seu dia a l’empresa Silvagrina indiqués que la rendibilitat d’una hipotètica concessió a un privat seria negativa. Des de les corporacions es manté l’interès pel projecte, però es considera que cal que el ministeri de Medi Ambient s’impliqui per poder-lo fer possible i així es traslladarà al seu titular, Guillem Casal. Bàsicament, cal un compromís de canviar bona part de les actuals calderes per instal·lacions de biomassa.

Com ha volgut explicar el cònsol major de Sant Julià -on s’ha celebrat la reunió entre mandataris comunals-, l’estudi posa en relleu un problema principal: el fet que, actualment, les administracions públiques no disposen de prou calderes de biomassa per fer que una concessionària tingui suficients clients per fer viable el seu funcionament. És a dir, el cost d’aconseguir la fusta dels boscos, de tractar-la i de distribuir-la, incloent-hi maquinària i personal, queda mol per sobre dels ingressos que pot obtenir amb la seva venda. La solució requeriria que aquestes instal·lacions s’incrementessin de forma important i en un període de temps no gaire llarg.

Bosc de Padern, a Anyós.

Relacionat

Aposta dels comuns per aprofitar la biomassa dels boscos i fer una millor neteja forestal

Això és el que es vol traslladar a Govern. “Veurem fins a on està disposat a jugar el joc perquè l’explotació de la massa forestal sigui una realitat”, ha indicat Majoral, que ha reconegut que al cost que té canviar aquestes instal·lacions, també se suma, en molts casos, la capacitat de disposar d’espais adequats per instal·lar-les. Tot i això, ha remarcat que el projecte d’aprofitament de biomassa és important: “és una necessitat energètica com a país i social pel que comporta el risc d’incendi als boscos”.

La intenció dels comuns, doncs, es manté: treure la gestió de la fusta, de la seva conversió en estella i posterior distribució a concessió. I, d’aquesta forma, complir un doble objectiu. Per un costat, impulsar un ús d’una font d’energia sostenible i guanyar en independència de cara a l’exterior. Per l’altre, mantenir nets els boscos com a fórmula per controlar el risc de focs. El problema rau en el fet que, ara mateix, a la concessionària, “no li sortirien els números”. Bàsicament perquè hi ha “una falta de consum”. És a dir, “caldria un cert compromís de les administracions per instal·lar calderes de biomassa perquè hi hagi un consum suficient per generar viabilitat a la concessió”.

SENSIBILITZACIÓ SOBRE EL CONSUM D’AIGUA

Per altra banda, els cònsols han acordat la fórmula amb la qual centraran la campanya amb la qual volen sensibilitzar la ciutadania de la necessitat de reduir el consum d’aigua potable. Majoral ha avançat que “ho farem explicant que fem les administracions públiques”. Així, es recordarà accions que ja fa dies que es fan com ara que “ens hem prohibit continuar agafant aigua dels hidrants al carrer o instal·lar sistemes de recs intel·ligents que no funcionin en cas de pluja o també anar a agafar-la de llocs on no sigui tractada”.

Comentaris (6)

Trending