El comú d’Encamp busca la fórmula per assumir el rescat de la concessió de Saetde

Una opció que es baralla seria que el concurs per a la gestió posterior de les pistes inclogui fer-se càrrec la indemnització, a banda d’altres aspectes com retornar a l’estat original els terrenys que hi quedin fora

Mas i Rascagneres durant una sessió de comú.
Mas i Rascagneres durant una sessió de comú. COMÚ D'ENCAMP

Un dels reptes que afronta l’any vinent el comú d’Encamp és tirar endavant la nova concessió dels dominis esquiables. Es tracta del pas necessari, amb un cert risc tot s’ha de dir, per poder allargar-la legalment i, previsiblement, que hi opti Saetde, actual gestora de les pistes. Un dels esculls és el fet que, prèviament, cal rescatar l’actual, el que pot suposar un problema per a les finances de la corporació. L’opció que es baralla seria establir que el nou concessionari hagi d’assumir aquest cost.

Així ho han explicat els cònsols de la parròquia, Laura Mas i Joan Miquel Rascagneres. La nova concessió és un dels objectius per al 2021 i el primer pas suposa “rescatar i acabar l’actual” per, després, “fer-ne una de nova a través d’un concurs”. Evidentment, es treballa amb la hipòtesi que sigui Saetde qui continuï gestionant les pistes, però també es té clar que “també podria ser qualsevol altre candidat”.

El comú confirma que els esquiadors disposaran quan comenci la temporaa de neu de la gratuïtat dels aparcaments al centre del poble

Amb la societat liderada per Joan Viladomat es treballa ara, justament, per fixar les condicions d’aquest rescat. “Veiem que tenen voluntat per acompanyar i ajudar el comú en aquesta nova concessió”, ha assegurat Rascagneres. La discussió sobre la indemnització, ha indicat, és “econòmica i matemàtica” però hi ha un altre problema a resoldre: com es finança.

Una possibilitat seria, evidentment, que el comú pagués la quantitat i després la recuperés un cop adjudicada la nova concessió. Cert que, en funció de quina sigui la xifra -i, tenint en compte que resten 17 anys de l’actual tot indica que seria elevada-, la corporació podria tenir problemes financers en aquests moments. “Ho podrem incloure amb el nou concurs; que el nou adjudicatari hagi de satisfer el rescat, fet que permetria que no afectés les finances del comú”, ha apuntat Rascagneres. Aquesta seria, ara mateix, l’opció favorita de la majoria.

Ara bé, la negociació també inclou altres aspectes a valorar. Un està vinculat al fet que “el territori de la concessió canviarà”. Per tant, hi haurà terrenys que hi entraran. I altres que en sortiran. I un punt a resoldre és com es recuperen aquestes zones que deixin de ser esquiables. “L’aspecte mediambiental, tan pensant en el futur com en el passat, també serà important”, ha manifestat el cònsol menor encampadà.  

Aparcament gratuït pels esquiadors

Amb relació a l’estació, el comú també ha confirmat que, un cop obrin les pistes, els esquiadors que entrin a Grandvalira des d’Encamp es podran beneficiar d’una mesura anunciada fa temps: la gratuïtat als aparcaments del centre del poble. “Ja la volíem fer l’any passat. De fet, la prova pilot estava prevista pel 14 i 15 de març i no es va poder fer”, ha recordat Rascagneres.

Des de llavors, “el projecte s’ha continuat treballant per part del departament de promoció econòmica” i ara està enllestit. “Quan s’obri, es tirarà endavant oferint als esquiadors l’aparcament gratuït al centre d’Encamp perquè puguin beneficiar-se els negocis de la parròquia”, ha remarcat el mandatari comunal.

Comentaris (2)

Trending