El col·lapse de la construcció i l’escalada de preus fan la guitza al comú de Sant Julià

La corporació ha hagut de declarar deserts fins a cinc concursos per a petites actuacions o bé perquè no s’ha rebut cap oferta o bé perquè aquestes excedien de llarg el pressupost estimat

Els terrenys del Prat Gran de Sant Julià de Lòria.
Els terrenys del Prat Gran de Sant Julià de Lòria. ALTAVEU

La combinació de l’estrès de feina en el sector de la construcció i de l’increment de preus de materials ha jugat una mala passada al comú de Sant Julià. La corporació ha hagut de declarar deserts fins a cinc concursos per fer petites actuacions a la parròquia. En alguns casos, perquè no ha rebut cap oferta. En altres, perquè les propostes que havien tingut s’escapaven i molt del pressupost inicialment estimat.

No és pas una situació nova. De fet, en els darrers mesos altres administracions, tant central com local, n’han viscut de similars. Sobta, però, que en el cas de la corporació laurediana fins a cinc concursos simultanis hagin acabat sense poder adjudicar-se. Tocarà, doncs, buscar la fórmula de contractació directa, com permet la legislació.

Així, el comú haurà de recórrer al pla B per poder tirar endavant aquests projectes. Serà el cas del parc infantil que es vol fer al Prat Gran o de la primera fase de la remodelació del camí de Civós. També de les reparacions que s’han de fer a un magatzem comunal situat al costat de la rotonda del riu d’Auvinyà o dels sanitaris de l’aparcament de la plaça Germandat. El mateix final infructuós ha tingut el concurs que havia de servir per refer diferents tancaments del centre cultural i de congressos.

En alguns dels casos, el motiu de la declaració com a desert és simple: no s’ha rebut cap proposta. El fet que siguin obres d’imports relativament modestos i el fet que la construcció afronti ara un volum de feina ingent (tant privada com pública) fa que moltes empreses descartin presentar-se a aquestes licitacions i centrar-se a altres més importants. Això ha succeït amb les obres del centre cultural, els lavabos de l'aparcament i la coberta del magatzem.

En altres, el fenomen que ha provocat que no es tiri endavant el projecte és l’escalada de preus que s’ha viscut els darrers temps. D’ofertes sí que se n’han rebut, però amb un pressupost molt més elevat del que s’havia marcat el comú. Per això, s’ha optat per no adjudicar l’obra. És el que ha succeït amb el parc infantil i les obres a Cibós, on el cost es disparava i no pas per poc.

Comentaris (3)

Trending