El cel de la Massana, el més fosc d’Andorra i un dels millors del sud d’Europa

La Fundació Starlight ha atorgat a la parròquia el seu segell, que és una distinció internacional que acredita aquest fet, així com la baixa contaminació lumínica

La Massana ha rebut aquest any el segell de la Fundació Starlight.
La Massana ha rebut aquest any el segell de la Fundació Starlight.

La Fundació Starlight és un referent pel que fa a la protecció del cel fosc, i ha donat llum verda a l’acreditació de la Massana amb la doble certificació de Destinació Turística, pel que fa a la parròquia, i Reserva Starlight, pel que fa al Parc Natural del Comapedrosa. La cònsol major, Olga Molné, ha explicat que els informes dels auditors indiquen que “tenim el cel més fosc de tot el país i un dels millors del sud d’Europa.

Per poder atorgar aquest segell, els auditors van realitzar l’avaluació de la candidatura el passat mes de novembre. Tant a nivell astrofísic com astroturístic, la Fundació ja ha fet arribar l’informe favorable i s’espera que l’entrega formal de la certificació es pugui fer a principis d’any. El conseller de Medi Ambient, Sergi Gueimonde, ha explicat que es va decidir impulsar aquesta distinció després de comprovar l’acollida de les sortides d’observació astronòmica que es van fer durant la Pitavola del Comapedrosa.

Gueimonde, a més, ha assegurat que, tot i que el comú compleix amb els paràmetres de qualitat de cel fosc, es continuarà treballant per ser cada cop més respectuosos amb el medi ambient i la salut de les persones, ja que està demostrat que la il·luminació excessiva o incorrecta influeix a l’estat de salut dels éssers vius. Per això, un dels aspectes que han valorat els auditors és que la Massana compta amb un tipus d’il·luminació càlida, que a la nit, de lluny, es veu amb un to grogós i que no es propaga al seu voltant. A més, també van considerar adient el tipus de fanals, que miren cap al terra sense escampar la llum cap a l’hemisferi superior.

El conseller de Turisme, Josep Maria Garrallà, ha assegurat que el mes d’abril començaran les formacions de guia astroturístic i de cara a l’estiu ja es podrà incloure a l’oferta turística del comú de la Massana, amb la col·laboració dels restaurants, hotelers i comerciants de la parròquia. Garrallà ha remarcat el potencial de l’astroturisme, que està experimentant un creixement anual del 300% en els territoris que ofereixen productes basats en l’observació del cel nocturn.

 

 

Etiquetes

Comentaris

Trending