Canillo no descarta haver d’adoptar mesures constructives més restrictives en zones urbanitzables

El comú tindrà aquest primer trimestre d’any els estudis de capacitat de càrrega i a partir d’aquí avaluarà si amb les limitacions d’edificabilitat implementades a través de la darrera modificació del pla urbanístic n’hi ha prou o no

El cònsol de Canillo, Jordi Alcobé, en arribar a la plaça del Telecabina per participar de la Vianda.
El cònsol de Canillo, Jordi Alcobé, en arribar a la plaça del Telecabina per participar de la Vianda. Toni Solanelles

El comú de Canillo tindrà durant aquest primer trimestre d’any els estudis de capacitat de càrrega i a partir d’aquí avaluarà si amb les limitacions d’edificabilitat implementades a través de la darrera modificació del pla urbanístic n’hi ha prou o no. Però el cònsol major, Jordi Alcobé, ja ha apuntat que possiblement caldrà fer un pas més enllà en zones urbanitzables. Alcobé s’ha referit a la situació urbanística i constructiva en el marc de la Vianda de Sant Antoni que la parròquia celebrava aquest migdia.

El cònsol canillenc presidirà en primera persona la comissió que coneixerà d’urbanisme i creixement sostenible. Preguntat per l’impacte que haurien de tenir els estudis de càrrec, Alcobé ha afirmat que “tenen dos objectius. A curt i mig termini veure si hi ha prou recursos naturals per mantenir un creixement continuat i sostenible, diguem-ho d’aquesta forma, i si a llarg termini hem de prendre mesures més ambicioses per fer més inversions o més dràsticament limitar les construccions”. De fet, ha recordat el mandatari comunal canillenc, a la parròquia més gran en extensió del país "el pla d’urbanisme ja va limitar moltíssim l’edificabilitat, fa un any i mig, i és una línia que s’ha consolidat en altres parròquies també”.

Els estudis de càrrega “tenen dos objectius. A curt i mig termini veure si hi ha prou recursos naturals per mantenir un creixement continuat i sostenible, diguem-ho d’aquesta forma, i si a llarg termini hem de prendre mesures més ambicioses per fer més inversions o més dràsticament limitar les construccions”

Amb els estudis de càrrega que en d’arribar els propers mesos “sabrem realment quines necessitats hi ha de fer noves mesures més restrictives que potser no es descarten en zones urbanitzables, ja veurem més endavant com surten”, ha apuntat Alcobé, que ha deixat clar que els principals problemes poden tenir a veure amb la mobilitat, l’energia o “la convivència social amb molta massificació de població”. No, per exemple, amb l’aigua, que “depèn molt del clima però que fins i tot amb anys de sequera com aquest hem tingut aigua de sobra”.

L’aigua, ha deixat clar Alcobé a preguntes específiques sobre la qüestió, “no serà” un problema a curt termini. “Amb cicles normals i inclús amb puntes de sequera com aquest any no hem patit cap penúria”, ha indicat el cònsol, que ha recordat que “tenim moltes fonts, tenim rius, el poble de Canillo va a buscar l’aigua a fonts pròpies, i si s’acudís a rius o estanys encara tindríem molta més capacitat, però no estem en aquest punt encara”.

Demanat per altres projectes o equipaments que puguin tenir a veure amb la resolució dels estudis de càrrega o que aquests considerin que poden fer falta, com Demòcrates a Canillo ja va avançar durant la campanya electoral, a l’edifici Perecaus s’hi preveu ubicar una planta de biomassa. I l’espai fins ara ocupat pel Càmping Pla ha d’albergar un equipament que serveixi d’atracció turística i, alhora, donar resposta a activitats lúdiques, esportives i cultural.

“A curt termini” l’espai, tal qual està, es mantindrà com a aparcament; “a mig termini s’haurà d’edificar un pàrquing soterrat per donar un ús a aquest terreny tan valuós” i per poder-hi edificar al damunt. Caldran places d’estacionament perquè en breu l’aparcament dels Refugis, habilitat en un terreny llogat pel comú, deixarà de ser operatiu per a la corporació en decidir la propietat que hi vol edificar.

Comentaris (6)

Trending