Canillo frena la construcció de bordes a terrenys no urbanitzats d'Incles

El comú aprova suspendre fins a l’aprovació definitiva de la revisió del pla d’urbanisme les llicències per aquestes construccions, després de comprovar que estaven proliferant en excés sobretot a aquesta vall

Les demandes per fer bordes han crescut els darrers mesos a la vall d'Incles.
Les demandes per fer bordes han crescut els darrers mesos a la vall d'Incles. T. S.

El comú de Canillo vol posar fre a la proliferació de construcció de bordes en terrenys que encara no es troben urbanitzats, fenomen que s’ha detectat especialment a la vall d’Incles. Per això, ha aprovat suspendre l’atorgament de llicències per fer aquest tipus de construccions fins a tenir aprovat i en vigor la revisió del pla d’urbanisme de la parròquia. Des de la corporació es vol temps per “reflexionar” i “veure com es regula tot això”.

La mesura s’ha aprovat en la sessió de comú celebrada aquest diumenge. En concret, afecta les llicències que serveixin per fer obres a unitats d’actuació amb sòl urbanitzable però que encara no s’hagin urbanitzat. Aquestes construccions serien normalment provisionals, però des de la majoria s’alerta que “poden acabar quedant-se durant molt de temps”. I preocupa especialment el fet que, en els darrers anys, s’ha detectat un increment d’interès per tirar endavant projectes d’aquest tipus, especialment a una zona sensible com és la vall d’Incles.

Segons ha explicat el conseller d’urbanisme, Cerni Pol, el 2018 es van autoritzar dues sol·licituds. El 2019, 3. I, enguany, en només nou mesos, ja s’estan tramitant cinc. A més, ha apuntat, “hi ha altres indicis” com ara coneixement de peticions que estan a punt d’entrar, demandes de limitacions de terreny o rumors de compravenda de parcel·les que tindrien l’objectiu futur de fer més bordes. A més, s’alerta que per la superfície que té la Vall d’Incles, la possibilitat de noves construccions supera de llarg les 300.

El 2019 es van atorgar dues autoritzacions d’aquest tipus i tres el 2019 i enguany ja es tenen fins a cinc a tràmit, amb rumors de més projectes

Així, el cònsol major, Francesc Camp, ha apuntat que “ens preocupa aquestes construccions a precari i que no se’ns disparin massa”. Per això, “veient com va la tendència de demandes, pensem que preventivament hem d’avançar aquesta aturada” que, ha recordat, afectarà moltes més unitats d’actuació un cop s’aprovi la revisió del pla d’urbanisme. Pol ha avançat que la voluntat de la mesura és “poder reflexionar tranquil·lament” i “aprofundir i parlar de com es regula tot això”.

El decret aprovat estableix tres punts. En primer lloc, la “suspensió temporal de l’atorgament de llicències d’obres provisionals en sol urbanitzable”. En segon, també queden aturats els permisos per a “actuacions excepcionals en sol no urbanitzable”, amb l’excepció d’aquelles necessàries per a les pistes d’esquí de la parròquia. Sobre aquest apartat, s’ha advertit que “ens hem trobat amb una casuística de bordes a aquests terrenys que després no s’empraven per a ús agrícola sinó gairebé també com a habitatge”. Per últim, també se suspenen les llicències a les dues unitats d’actuació en què es divideix la vall d’Incles. La mesura, de fet, afectarà tota la parròquia, tot i que l'equip comunal no ha amagat que la principal preocupació és aquesta zona.

La mesura ha tirat endavant amb els únics vots a favor de la majoria. Els dos consellers de la minoria d’Objectiu Comú han optat per abstenir-se. No pel fons, que han admès compartir, sinó per la forma. Tant Albert Torres com Dolors Cabot han retret a l’equip de Demòcrates que no se’ls informés d’aquestes mesures fins 48 hores abans de la sessió.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending