Canillo destina mig milió a ajudes a famílies i empreses per fer front a la crisi de la Covid

El pla preveu cobrir el 100% de la taxa de radicació i de la d’higiene per les empreses que ho demanin i, pels assalariats, el 100% del foc i lloc si estan aturats o el 50% si se’ls ha aplicat un ERTO

La façana del comú de Canillo.
La façana del comú de Canillo. ARXIU

El comú de Canillo ha aprovat un programa d’ajudes a les famílies i empreses en situació de dificultat per les conseqüències econòmiques de la crisi del coronavirus. El pla suposarà que a aquells assalariats que s’hagin quedat a l’atur se’ls cobrirà el total del foc i lloc i la taxa d’higiene i enllumenat i, si estan afectats per una suspensió de contracte o una reducció de jornada, el 50%. Pel que fa als negocis, es podran beneficiar d’una aportació que cobreixi la totalitat de la taxa de radicació i de la d’higiene i enllumenat. Es preveu que un cost de mig milió d’euros.

Canillo ha celebrat aquest dissabte una sessió de consell sabut, tradicional, però amb un punt molt important sobre la taula: l’aprovació del programa d’ajudes per aquelles famílies i empreses de la parròquia que s’han vist afectats per l’impacte econòmic de la Covid-19. L’ordinació que les regula ha estat consensuada per majoria i minoria i preveu cobrir part o la totalitat del cost que suposen diverses figures tributàries comunals.

Els diners per cobrir la mesura sortiran del fons de reserva creat ara fa uns anys pel comú, que compta actualment amb 2,2 milions d'euros

Així, pel que fa als assalariats, si aquests es troben inscrits al Servei d’Ocupació, podran gaudir d’una ajuda que cobrirà el 100% del foc i lloc i de la taxa d’higiene i enllumenat. De la mesura també es poden beneficiar, amb una cobertura del 50%, aquells treballadors que es trobin afectats per una reducció de jornada o bé per una suspensió temporal de contracte, amb l’excepció d’aquells el salari mitjà dels quals en els darrers dotze mesos hagi superat els 2.500 euros.

Pel que fa a les empreses i autònoms que tinguin el seu negoci a la parròquia, gaudiran d’una aportació per cobrir el 100% de l’impost de radicació i de les taxes d’higiene i enllumenat. Les condicions per poder sol·licitar l’ajuda impliquen no tenir deutes amb l’administració i estar al corrent del pagament de salaris i cotitzacions a la CASS. També s’exigeix que els negocis estiguin oberts abans del 6 de juliol.

S’hi podran acollir aquells negocis que hagin demanat des de l’inici de la crisi sanitària alguna de les ajudes impulsades a les lleis òmnibus, com ara haver fet ERTO o haver demanat un préstec tou. També ho podran fer aquells que demostrin que tenen una facturació inferior en més d’un 50% si es compara amb la de l’any passat.

Els 18.400 euros estalviats amb la retalllada salarial als càrrecs electes es destinaran a Aina i a la Creu Roja

El comú ha reservat una partida de 500.000 euros per afrontar aquestes ajudes. Per finançar el programa, s’ha aprovat un crèdit extraordinari que agafarà els diners del fons de reservar creat ara fa uns anys i que, actualment, té una dotació de 2,2 milions d’euros.“És el moment i el tipus d’utilització adequada”, ha manifestat el cònsol major, Francesc Camp, que ha deixat clar que, si és necessari, es podrà ampliar els diners que s’hi destinin al pla.

El mandatari ha valorat “en positiu” el resultat aconseguit amb l’ordinació. “Havíem de fer aquest paquet d’ajudes perquè ara entrem en un període complicat”, ha remarcat, tot indicant que “lligar-ho als tributs i les taxes és la millor forma per ajudar; segur que poden facilitar la gestió del pressupost familiar i empreses”. També ha justificat que s’exigeixi a les empreses estar obertes per la necessitat d’impulsar l’activitat turística. Des de la minoria, Albert Torres ha volgut destacar el “consens” assolit per aprovar de forma conjunta “un text millorat amb les aportacions de tots” i que “té l’objectiu d’ajudar el teixit personal i empresarial”.

Per altra banda, també s’ha aprovat destinar els 18.400 euros que s’estalviaran amb la retallada salarial a dues entitats socials. En concret, 12.000 euros per a Aina i 6.400 a la Creu Roja. Camp ha volgut recordar que totes dues “han col·laborat estretament amb el comú sobretot en l’atenció de temporers”.Camp, crític amb Escaldes

El cònsol major també ha apuntat que la previsió inicial per part de Canillo era aportar un milió d’euros al fons de Govern per fer front a la crisi econòmica i ha comparat aquesta quantitat amb l’anunciada per Escaldes-Engordany -també d’un milió-. “Entenem que no és la que li pertocaria. Ni pel teixit econòmic ni pels ingressos que tenim, estem parlant del mateix”, ha indicat Camp. Per això, ha pressionat indicant que “per anar bé, l’aportació d’Escaldes hauria de ser una mica superior”. També ha indicat que, juntament amb altres cònsols demòcrates, “ara hem de veure si hem de fer un reajust” amb relació a les aportacions que s’havien establert fa unes setmanes.

Comentaris

Trending