El bus a la demanda d’Escaldes-Engordany fa pràcticament 9.000 viatges en tres mesos

El comú ha mostrat la seva satisfacció pel funcionament i l’acollida d’aquest servei, que ja ha arribat a la meitat del termini establert per a la seva prova pilot

Presentació del balanç del bus a la demanda

Fa tres mesos, el 21 de juny, es va posar en marxa el servei de bus a la demanda d’Escaldes-Engordany. El comú ha fet un balanç dels resultats a mitjan de la prova pilot, que finalitzarà el pròxim desembre. Durant aquestes setmanes, s’han fet 8.839 transports, que han traslladat 12.346 persones, ja que en cada sol·licitud es pot fer per a més d’un viatger. La cònsol major, Rosa Gili, ha assegurat que el funcionament ha sigut molt satisfactori, però que caldrà veure com funcionen els següents mesos, “ja que les necessitats seran diferents, fins ara no hi havia període escolar i teníem turistes”.

Un dels punts que es va valorar a l’inici, amb aquest projecte encara sobre el paper, era el fet de fer-lo inclusiu per a les persones amb mobilitat reduïda. Però, fins ara, la flota de vehicles no estava adaptada i no era possible. La consellera de Medi Ambient, Cèlia Vendrell, ha anunciat que, a partir d’aquesta setmana, hi hauria un vehicle que podrien fer servir persones amb cadira de rodes. El seu funcionament serà una mica diferent, ja que per poder reservar-lo s’haurà de trucar directament al call center, per tal que gestionin el viatge.

D’altra banda, parlant de resultats, aquest bus va iniciar la primera setmana amb 239 viatges, però l’evolució ha sigut progressiva i creixent, fins a arribar a un punt àlgid el 15 d’agost, en què es van fer 914. De fet, Vendrell, ha assegurat que, de mitjana, utilitzen el servei entre 100 i 180 persones al dia, depenent de si es tracta de cap de setmana o festius, que es fan menys demandes.

“És gent que viu en zones allunyades, que no tenen vehicle o que l’han deixat a casa perquè prefereixen fer ús del servei”

El destí i l’origen més demandats són, com caldria esperar, el centre d’Escaldes. Un 39% surt d’allà i un 29% demana arribar-hi. El segon punt més emergent és Engolasters-Camp del Serrat, principalment utilitzat per persones durant l’estiu que volien visitar la zona. Vendrell ha afirmat que alguns punts que estan creixent en afluència són Fiter i Rossell i Can Diumenge, “és gent que viu en zones allunyades, que no tenen vehicle o que l’han deixat a casa perquè prefereixen fer ús del servei”.

Respecte a l’aplicació, fins a 1688 persones l’haurien descarregada i s’haurien enregistrat per poder utilitzar el servei. Vendrell ha afirmat que, cada vegada més, les persones grans s’estan acostumant i s’estan ensenyant a fer-ne ús, “gràcies també als conductors, que els ajuden”. També han apuntat els temps d’espera, que són realment baixos. De fet, el 90% de les demandes tarden menys de 20 minuts en arribar al lloc, i els trajectes solen ser inferiors a 10 minuts.

Com és lògic, durant aquests mesos s’han hagut de fer modificacions, que Vendrell assegura que han sigut mínimes. El principal canvi que es va haver de fer va ser el reforç a migdia, on molta gent es quedava sense poder agafar el bus. Així mateix, amb la tornada a la feina i al curs escolar, es van modificar els horaris, però es van tornar a rectificar tan aviat com es va veure que no havia sigut encertat. Respecte a l’aplicació, que al principi donava problemes, també s’han fet canvis que la consellera ha assenyalat com a “subtils”, però que han ajudat a millorar el seu funcionament.

Etiquetes: