El boom de la construcció a la Massana dispara els ingressos del comú

La corporació dobla la recaptació prevista pels dipòsits de terres a l’abocador i també incrementa en un 60% l’obtingut a través de l’impost constructiu

Una imatge de l'abocador de Beixalís.
Una imatge de l'abocador de Beixalís. COMÚ DE LA MASSANA

El boom de la construcció que fa temps que viu la parròquia de la Massana, i especialment aquest 2022, ha comportat que el comú hagi incrementat, de molt, la recaptació que obté provinent d’aquest sector. De fet, la previsió actual és que s’acabi l’actual exercici amb uns ingressos un 28% superiors a l’inicialment pressupostat. La corporació doblarà la recaptació prevista en relació amb l’abocador i també incrementarà en un 60% els ingressos provinents de l’impost sobre la construcció. També l’ITP ha tingut un molt bon comportament.

Inicialment, el comú havia previst ingressar durant tot el 2022 15.780.000 euros. Ja a 30 de setembre aquesta partida arribava a 16.050.000 i la projecció, anunciada aquest matí pel conseller de Finances, Jordi Areny, durant la sessió de consell que s’ha celebrat, és que s’arribi a 20.320.000 euros. Areny ha reconegut que tot plegat es deu al “bon comportament del sector de la construcció”, lligat al “creixement demogràfic i econòmic” que ha experimentat la parròquia. De fet, en els més de 4 milions de més respecte del que inicialment es preveia també hi ha més recaptació deguda a l’increment d’activitats econòmiques i al fet que, en augmentar el nombre de residents a la parròquia, hi hagi també més contribuents que paguen tributs.

El conseller també ha explicat que, en relació amb les despeses, al final del tercer trimestre s’havia liquidat el 40% del previst i que la projecció a final d’any és que s’executi, “com és normal”, el 90% del que reflectia el pressupost. Quant a les inversions, la liquidació sols arriba al 19% vistos els suplements de crèdit que s’han anat acordant. Com que moltes de les obres adjudicades enguany no s’acabaran en el que queda d’exercici, es reconduiran uns quatre milions cap al 2023. Fet i fet, durant aquest exercici que està a punt de cloure s’hauran compromès moltes més obres -o més diners en obres i actuacions diverses- del que es pensava.

El comú massanenc treballa amb la hipòtesi que tancarà el 2022 amb unes despeses globals de l’ordre del 18 milions d’euros. Areny i la cònsol major, Olga Molné, s’han mostrat cautelosos en relació amb l’evolució financera del darrer tram del 2022 i tot i assegurar que l’exercici acabarà amb superàvit, han preferit no avançar una xifra. El que sí que han explicat és que treballen amb un projecte de pressupost per al 2023 que establiria uns ingressos de 17.600.000 euros, per sobre de l’inicialment previst aquest 2022 però per sota del que s’acabarà liquidant.

DESACCELERACIÓ

Molné i Areny han coincidit en afirmar que els darrers mesos s’ha notat “una desacceleració d’obres majors” a la parròquia. És a dir, que el ritme de sol·licitud de permisos s’ha frenat i, per tant, el sector de la construcció es moderarà. Això farà que la recaptació que es pressuposti per al 2023 provinent directament de la construcció serà més baixa que el que s’acabi ingressant enguany. La reculada estimada serà d’entre el 20 i el 30% en paraules del conseller de Finances.

Segons la cònsol major, s’aplica “un cert criteri de prudència” perquè tal i com ha indicat també Areny, totes les anàlisis apunten al fet que durant l’exercici vinent hi haurà una frenada econòmica a tots nivells. Demanada Molné sobre si es traslladarà en el pressupost de l’any que ve, en relació amb la partida de pressupost, tota la inflació, la cònsol ha assegurat que “encara no ens hem assegut” a aclarir aquest aspecte i veure si l’IPC “l’augmentem en la seva totalitat o no”.

Comentaris (6)

Trending