Benedicció sense bestiar a Ordino

L'acte de la Rabassa s'ha fet amb l'absència dels animals ja que estaven peixent més amunt del que es preveia i no se'ls ha pogut baixar

Benedicció del mossèn aquest dimarts a la Rabassa.
Benedicció del mossèn aquest dimarts a la Rabassa. PILAR CANDEL

Singular benedicció de bestiar a la Rabassa d'Ordino sense presència dels animals. No se'ls ha pogut baixar per arribar a temps a l'acte. La calorada dels darrers dies ha fet que busquessin pastures a més alçada. Amb tot, el mossèn ha dut a terme l'acte que ha estat seguit pel tradicional dinar. Hi han assistit la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, els cònsols d'Ordino, Josep Àngel Mortés i Eva Choy, el de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, i la de la Massana, Olga Molné.

Aquesta situació de benedicció sense bestiar ja es va produir l'any 2019. L’escassetat de pluges i la calor dels darrers dies han assecat més del compte la zona de la Rabassa. Les vaques, eugues, toros i cavalls han buscat l'herba més tendra i s'han allunyat dels Emprius per péixer en camps més alts. “El bestiar coneix la muntanya i, només arribar, ha pujat cap amunt”, afirmava el conseller Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat d’Ordino, Eduard Betriu. D’aquesta manera, s’ha hagut de fer una benedicció de les herbes, però sense cap animal present, ja que s’han quedat al cap de la vall de Rialb, “el pròxim cop intentarem que es quedin aquí”.

Betriu, ha indicat, a més, que aquest any hi ha uns 25 caps menys a la muntanya, “ja sigui perquè algunes explotacions s’han quedat bestiar a casa o el que sigui”. Així, la parròquia compta amb, aproximadament, 170 vaques. Actualment, a Ordino hi ha unes 10 explotacions ramaderes actives, i el conseller ha afirmat que aquest sector està “estable”. Ha apuntat que “a la parròquia el problema no és el relleu generacional en aquest àmbit, sinó que l’activitat sigui realment rentable”.

Tot i que el bestiar no s’ha volgut fer present als actes, la cita ha comptat amb nombroses entitats de diferents comuns i, també, de Govern. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha destacat la importància d’aquestes tradicions per “posar en relleu l’activitat ramadera al país”. A més, ha destacat que Ordino és una de les parròquies amb més activitat ramadera i més dinàmica respecte a les seves explotacions.

De fet, les xifres parlen per si mateixes. Actualment, a nivell nacional, hi ha unes 2.500 vaques, 1.000 equins i 3.000 ovelles, a més d’una cinquantena d’explotacions. D’elles, 200 vaques, 70 equins i 1000 ovelles pertanyen a Ordino. “A nivell de país, per preservar la diversitat i el medi ambient, és molt important que hi hagi bestiar a les muntanyes”, ha afirmat Betriu.

La benedicció de les pastures i els animals és un ritual en el qual el capellà aspergeix aigua beneïda en el territori, en aquest cas a la Rabassa, per invocar la protecció i la fertilitat. Quan arriba l’estiu, el bestiar puja a les pastures d’alta muntanya i s’ha mantingut el costum que el capellà de la parròquia s’arribi fins als prats d’alçada acompanyat dels ramaders i les autoritats per beneir les terres, les aigües de la zona i el bestiar. 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending