Andorra la Vella tanca el 2021 amb un dèficit de més de 300.000 euros

La liquidació ha estat ajustada, amb una desviació del -0,7%, i l’endeutament ha quedat en 23 milions d’euros, situant-se al 50%

La sessió de consell de comú on s'ha aprovat la liquidació del 2021.
La sessió de consell de comú on s'ha aprovat la liquidació del 2021.

El comú d’Andorra la Vella ha tancat la liquidació del pressupost del 2021 amb un dèficit de 352.635 euros. Segons ha indicat el cònsol menor i conseller de finances, David Astrié, “ha estat un tancament molt ajustat respecte a l’estimació, amb una mínima variació”. De fet, la desviació ha estat d’un 0,7% en negatiu. D’altra banda, l’endeutament s’ha situat al 50%, en 23 milions d’euros. Des de l’oposició, però, s’han mostrat contraris a aquesta liquidació i ha criticat una manca de previsió, sobretot pel que fa als projectes.

Astrié s’ha mostrat, en tot moment, molt tranquil pel que fa als resultats de l’exercici 2021, assegurant que “el dèficit és pràcticament inexistent”, i que tot el que s’ha fet, incloent-hi els reconduïts, ha estat amb previsió i cura. Des de la minoria, Dolors Carmona, ha acusat que aquest dèficit és mínim a causa d’ingressos “sobrevinguts pel creixement de la construcció i tot el que comporta altres serveis complementaris, i a la vegada hi ha hagut més moviment a nivell de transmissions patrimonials”. En aquest sentit, el cònsol menor ha assegurat que “són fruit d’una feina que s’ha fet durant uns anys, portem temps invertint en la parròquia, generant riquesa i confiança als inversos, i els fruits són que ingressem més del que hem pressupostat”.

En aquest sentit, i pel que fa als ingressos, l’import que s’ha liquidat, segons ha explicat Astrié, en el capítol d’impostos directes ha estat de 16,8 milions d’euros. Són 3,38 milions més del que s’havia pressupostat pel motiu que ja ha apuntat tant Carmona, com el mateix cònsol menor durant la sessió de comú. Així mateix, l’import liquidar en el capítol de taxes i altres ingressos ha estat de 17 milions, que equival al 98% del que estava pressupostat. Les despeses, d’altra banda, l’execució és de 46,7 milions d’euros, que és un 77,5% del pressupost final.

El tema de principal controvèrsia, i que ha generat malestar entre minoria i majoria han estat els reconduïts. Concretament, als 11,3 milions d’euros que es van comprometre al 2021, però passaran a ser part del pressupost d’aquest any. Els motius pels quals això passa, segons ha explicat Astrié, ha estat que hi ha obres que s’adjudiquen als mesos finals de l’any i que necessiten altres tants per finalitzar-se. Així, el cònsol menor ha assegurat que “és lògic que no s’acabi al desembre, i que, per tant, no es liquidés la despesa compromesa, sinó que s’hagi de reconduir cap a l’any més u, és a dir, l’any següent”. Per reforçar la idea, ha indicat que “són mecanismes que estan contemplats per llei, que estem acostumats a treballar amb ells i que formen part d’una normalitat pressupostària del dia a dia”.

Malgrat aquestes justificacions, Carmona s’ha mostrat contrària a aquesta manera de fer, “considerem que el que hem de fer és un pressupost anual que s’inicia l’1 de gener i finalitza el 31 de desembre”. En aquesta línia, ha remarcat que hauria de ser possible tancar l’exercici dins dels terminis que estableix la llei, “benentès que hi ha compromisos contrets que no s’han pogut acabar d’executar i, per tant, no s’han pogut liquidar”. Però, el que ha assenyalat Carmona és que es tracta de més d’un 50% del capítol d’inversió, “considerem que això no és la millor gestió pressupostària”.

Comentaris (9)

Trending