Andorra la Vella redueix un 13% les emissions de carboni entre el 2019 i el 2022

La connexió dels Serradells a la xarxa de calor, la introducció del sistema LED a l’enllumenat públic, la compra de vehicles elèctrics o el condicionament de la temperatura als despatxos són les principals mesures que han contribuït als resultats

Astrié i Estrella en la roda de premsa d'aquest dilluns.
Astrié i Estrella en la roda de premsa d'aquest dilluns. Comú d'Andorra la Vella / Tony Lara

El Comú d’Andorra la Vella ha rebaixat un 13,2% les emissions de CO2 entre el 2019 i el 2022. Ho indiquen les conclusions d’un estudi encarregat per la corporació que s’ha presentat aquest dilluns i que detalla que mentre ara fa quatre anys s’emetien unes 2.300 tones de CO2, les mesures d’estalvi i eficiència energètica han permès que a finals del 2022 la xifra fos de 1.999,3 tones. “Una rebaixa important”, segons ha destacat el cònsol major de la capital, David Astrié.

El cònsol major de la capital ha recordat aquest dilluns que tant en aquest mandat com en el passat el Comú d’Andorra la Vella ha fet un esforç d’inversió per adoptar diferents mesures que permetessin reduir les emissions de diòxid de carboni, alhora que s’apostava per l’estalvi i l’eficiència energètica. És per aquest motiu que ara fa 6 mesos es va decidir encarregar un estudi per avaluar la petjada de carboni entre els anys 2019 i 2022. “Volíem tenir el resultat i posar un número d’efecte sobre la petjada de carboni de les accions que s’han dut a terme”, ha destacat David Astrié.

Fa 6 mesos es va decidir encarregar un estudi per avaluar la petjada de carboni entre els anys 2019 i 2022

En aquest sentit ha remarcat que el comú, com a administració pública, “ha de tenir un rol exemplar” i ha volgut mostrar el compromís amb els objectius fixats a l’acord de París, però també amb la llei d’impuls de la transició energètica.

L’estudi ha analitzat fins a 16 edificis comunals, entre els quals casa comuna, les instal·lacions de circulació a Prat de la Creu, el Centre de Congressos, el Teatre Comunal, les escoles bressol o el centre esportiu Els Serradells, a més de la xarxa d’enllumenat públic, la xarxa d’aigua potable i la flota de vehicles comunals.

I la conclusió és clara: el 2022 les emissions són de 1.999,3 tones de CO2, el que suposa haver rebaixat un 13,2% la xifra del 2019, que superava en 303,7 tones de CO2 l’actual.

MOTIUS

El conseller de Sostenibilitat i Innovació, Gerard Estrella, ha remarcat que “la reducció de la petjada de carboni no és fruit de l’atzar, és pel conjunt de mesures aplicades”. Primer, la reducció d’ús de gasoil de calefacció, especialment en el cas dels Serradells amb la connexió a la xarxa de calor de FEDA Ecoterm, que ha permès reduir les emissions un 34%. En segon lloc, la renovació de l’enllumenat públic passant de les bombetes tradicionals a les de LED. Segons Estrella ha estat un canvi “clau i significatiu” que ha reduït les emissions un 7%, el que equival a 12 tones de CO2, i una rebaixa de 171.000 quilowatts per hora.

“La reducció de la petjada de carboni no és fruit de l’atzar, és pel conjunt de mesures aplicades”, assegura Estrella

Finalment, també ha tingut un paper important els canvis d’hàbits adoptats pels treballadors de la corporació. Astrié i Estrella han detallat que la temperatura s’ha ajustat a 20 graus a l’hivern i 26 a l’estiu, s’han canviat les finestres, s’ha millorat l’aïllament de la piscina i de tot l’edifici dels Serradells, també s’ha renovat la flota de vehicles per introduir els elèctrics i s’han optimitzat els desplaçaments de la flota de vehicles, fet que ha aconseguit una rebaixa d’emissions del 3%.

El conseller ha detallat que també s’ha reprogramat la il·luminació de l’aparcament Centre Ciutat perquè es rebaixi al 50% en hores de poca afluència, s’han substituït els ascensors panoràmics de Prat de la Creu per uns de més eficients i s’ha modificat la il·luminació de l’escenari del Centre de Congressos.

Estrella ha destacat que s’ha actuat “en els tres focus més importants: els Serradells, el Centre de Congressos i l’enllumenat públic”, però queda marge de millora i de fet, el cònsol ha detallat que l’estudi també inclou les indicacions a tenir en compte per planificar futures inversions. En aquest sentit ha destacat que abans de final de mandat, per exemple, s’acabarà la sectorització i digitalització de la xarxa d’aigua potable i s’adjudicarà el projecte per instal·lar plaques solars als Pouets.

Astrié també ha destacat que la xarxa de calor de FEDA continuarà “més enllà” d’on s’ha parat ara i que la previsió és que en l’horitzó 2025-2026 hi hagi 8.000 llars connectades. Entre els nous clients, per exemple, el Centre de Congressos.

Comentaris (6)

Trending