Andorra la Vella aprova un pressupost de 50,3 milions i rebaixa l’endeutament a la meitat del 2016

Entre les inversions més destacades, hi ha les millores per seguir fomentant la política d’afavorir les zones per a vianants, i es destinarà una partida d’1 milió a arranjar voravies

Comentaris

Un moment de la sessió de comú d'aquest dilluns.
Un moment de la sessió de comú d'aquest dilluns. Comú d'Andorra la Vella/ Tony Lara

El comú d'Andorra la Vella ha aprovat aquest dilluns un pressupost de 50,3 milions i en destina 13 a inversions. Entre les més destacades, cal assenyalar millores per seguir fomentant la política d’afavorir les zones per a vianants. En aquest sentit, es destinarà una partida d’1 milió a arranjar voravies. Es millorarà el passeig del riu entre la plaça de la Rotonda i el límit amb Escaldes-Engordany amb un cost previst d’1,5 milions. El mateix import es destinarà a la construcció d’un atractiu turístic amb fonts al riu Valira que es podran sincronitzar amb música i llums

La darrera sessió de l'any del comú d'Andorra la Vella ha servit per aprovar un pressupost que inclou l’embelliment dels passatges Europa i Aigüeta, que potenciaran la connexió i entrada amb Prada Ramon des de l’eix comercial principal, i millores en altres zones com el carrer La Llacuna. També s'arranjaran voravies de la parròquia, es millorarà el passeig del riu entre la plaça de la Rotonda i el límit amb Escaldes-Engordany amb un cost previst d’1,5 milions i es construirà unes fonts al riu Valira amb música i llums.

El cònsol menor, David Astrié ha assenyalat durant la presentació dels comptes 2022 que la qualitat de vida dels ciutadans millorarà amb la creació d’un nou equipament. Serà un nou parc d’uns 3.200 metres quadrats amb accés des de l’avinguda Santa Coloma i amb entrada directa des del tartan del passeig del riu, pel qual s’han reservat 400.000 euros. L’espai inclourà, a petició del Consell d’infants de la parròquia, una zona de parkour.

D’aquesta manera, Andorra la Vella haurà guanyat en el termini de dos anys prop d’un 30% de superfície destinada a  parcs verds, i estableix un circuit de parcs i zones verdes al voltant del riu que s’iniciarà al Parc de la Serradora i continuarà al nou parc, fins arribar al Parc Central, pulmó verd de la parròquia i centre neuràlgic del passeig i de la cultura.

En aquesta mateixa zona es posarà en marxa un nou aparcament dissuasiu a preus reduïts per fomentar l’ús del transport públic. El bus comunal es reforçarà i passarà a integrar-se gratuïtament en les tarifes dels ciutadans amb abonaments mensuals de les línies nacionals de bus regular. El comú d’Andorra la Vella, cal dir que revisa enguany la política d’aparcaments amb preus més econòmics per als residents no només de la parròquia, sinó de tot el país. A més, s’igualen les tarifes per a tots els aparcaments, ja siguin horitzontals amb barrera, com el del Parc Central, o verticals, com l’aparcament Centre Ciutat.

Al 2022 es realitzarà una nova fase del desplegament de la xarxa separativa d’aigües a Santa Coloma amb un cost previst de 500.000 euros i es destinaran 300.000 euros a la fase 2 de protecció contra caiguda de blocs rocosos a la zona del col·legi Sant Ermengol. El mateix import es reserva per adquirir un nou equip de neteja.

El comú integrarà una plataforma de gestió d’expedients electrònics que tindrà un cost proper als 300.000 euros

El comú, que enguany també farà un pas decidit cap a l’administració electrònica –integrarà una plataforma de gestió d’expedients electrònics que tindrà un cost proper als 300.000 euros-, continua apostant pels esdeveniments de promoció turística que contribueixen a dinamitzar el teixit comercial, hoteler i de restauració de la parròquia. Alguns d’ells, ja totalment consolidats com el Poblet de Nadal. D’altres, amb col·laboracions i patrocinis perquè Andorra la Vella aculli esdeveniments com els concerts de l’Andorra Mountain Music, o l’Andorra Multisport Festival amb la reedició de diferents curses esportives de primer nivell amb el segell IronMan. 

La participació ciutadana, segons Astrié, continua sent un dels pilars de l’acció comunal. Per això, els Pressupostos Participatius iniciats el 2021, i que van obtenir com a resultat la construcció d’una zona amb pistes de bàsquet, es reeditaran doblant la partida econòmica, situant-la en 200.000 euros, perquè els ciutadans triïn quin és el projecte que més s’escau als seus interessos. Per fomentar la cohesió social, es seguirà apostant per la Festa major, la Fira d’Andorra la Vella i altres esdeveniments populars. Es  continuarà amb les polítiques de subvencions per impulsar l’activitat de les entitats culturals i esportives de la parròquia.

El PS torna a reclamar un espai de treball a les dependències comunals

Astrié ha volgut destacar que "l’endeutament se situa per sota dels 24 milions, gairebé la meitat dels 42 que tenia el comú a principi del 2016". El conseller de l'oposició, Sergi González ha preguntat pels diners invertits a la plaça de la Rotonda i la cònsol major, Conxita Marsol ha contestat que tindrà les xifres quan es faci la lquidació pressupostària de l'any. González s'ha mostrat satisfet per l'aportació destinada a les voreres però ha recordat que aquest cap de setmana una dona va caure per culpa del mal estat d'una vorera. Ha dit que hi ha diversos punts crítics i que cal reparar-los amb urgències. Marsol ha explicat que hi ha molts problemes i ha fet esment a la climatologia. "Hi hem de destinar el màxim de diners. Aquest milió d'euros és una partitda força important". Astrié, per la seva part, ha recordat els treballs que s'han fet a l'avinguda d'Enclar.  En un altre ordre de coses, González ha demanat una vegada més un espai de treball per a la minora a les dependències comunals. Marsol ha dit que després de les festes parlaran del tema per a deixar-lo resolt.

Aquest dimecres es presentarà al comú l'avantprojecte de remodelació de l'Estadi Comunal

En la part del pressupost destinada a inversions esportives, la cònsol major ha anunciat que aquest dimecres es presentarà al comú l'avantprojecte de remodelació de l'Estadi Comunal Joan Samarra. Després s'haura de redactar el projecte i si tot va bé, es podria licitar a partir del mes de setembre de l'any vinent. En el capítol d'aparcaments, s'ha anunciat una unificació de preus en els horitzontals i en els verticals. També augmenten les sancions per diverses infraccions que determina el nou codi de circulació. "No hi ha cap afany recaptatori", ha dit Astrié. El pressupost s'equilibra gràcies a ingressos sobrevinguts ja que sempre han entrat més diners dels que han sortit segons ha manifestat el cònsol menor en la posterior de roda de premsa. "Combina la millora de la qualitat de vida amb una aposta pel turisme".

La consellera socialdemòcrata, Lídia Samarra s'ha queixat per l'augment del foc i lloc que no considera adequat en aquest moment. Passa de 25 euros a 25,75 per persona. Astrié ha recordat que "aquesta figura no es toca des del 2004 i que cal actualitzar la tarifa. És una actualització molt baixa. Estem parlant de 75 cèntims per persona, Fa 17 anys que no es tocaven".

L'oposició s'ha abstingut en la votació

Finalment i des de l'oposició, Dolors Carmona ha lamentat que no se'ls hagués tingut en compte en l'elaboració del pressupost i l'ha qualificat de poc realista, que no s'ajusta a la realitat dels ciutadans, i que no té en compte l'impacte de la pandèmia. "La col·laboració de tots pot fer que el resultat sigui més plural". Ha demanat poder treballar amb la majoria participant en les diverses comissions. Ha subratllat que "és el seu pressupost i aquesta no és la manera de treballar". Carmona ha afegit que les instal·lacions d'El Llamp no estan en les millors condicions "sense llum i sense aireació".En relació a la pandèmia, ha opinat que cal fer una política molt pròxima al ciutadà i en l'àmbit dels recursos humans ha indicat que cal avançar en el tema del treletreball. Ha anunciat l'abstenció de la seva formació i Marsol ha manifestat que és un pressupost realista. "som una administració pròxima i tenim aquesta manera de treballar que és la nostra", ha conclòs la cònsol major qui ha agraït l'abstenció socialdemòcrata. És el pressupost més alt de la història del comú.

Comentaris (2)

Trending