Alerta a Escaldes-Engordany per la degradació dels ponts històrics de la parròquia

El comú ha engegat un concurs per restaurar-los i posar-los en valor però lamenta que, entre altres factors, ha contribuït al deteriorament el fet que, en anteriors treballs de restauració, es van emprar materials poc adequats

El pont de la Tosca, un dels que han de sotmetre's al procés de restauració i posada en valor.
El pont de la Tosca, un dels que han de sotmetre's al procés de restauració i posada en valor. T. S.

El comú d’Escaldes-Engordany vol protegir els ponts històrics de la parròquia. Aquests monuments, en els darrers anys, han patit els efectes tant del pas del temps com de la contaminació i altres elements. Per això, es vol realitzar una actuació que serveixi per restaurar-los i, més enllà, per posar-los en valor. De fet, es lamenta que en anteriors actuacions de restauració no s’han emprat les tècniques o els materials més adients.

En concret, des de la corporació es vol actuar als cinc ponts històrics: el dels Escalls, el de la Tosca, el d’Engordany, el del Pont Pla i el del Pont de Sassanat. Es recorda que “són testimonis de la història de la parròquia” tot recordant que “els podem fer parlar de viatges i viatgers, de les transformacions econòmiques i socials i de la vida quotidiana”. Ara bé, actualment, s’alerta en el plec de bases del concurs, aquests monuments no estan pas en el seu millor estat.

Al contrari, s’ha constatat que pateixen els efectes de “la pol·lució atmosfèrica” així com de “l’ús de materials i tècniques inadequades en l’execució de treballs de conservació-restauració”. També els posen en perill altres factors com ara “el creixement urbà descontrolat o la proliferació de la vegetació especialment arbustiva”.

S’alerta, de fet, que “s’ha detectat un procés de degradació més o menys avançat”. Per això, es considera necessari establir un “programa integral de conservació i de revaloració dels béns i espais culturals seleccionats” amb l’objectiu d’aturar “el procés de deterioració” així com de “facilitar la preservació a mitjà i llarg termini”.

De fet, s’aprofita el treball per buscar també una promoció dels cinc ponts. Es vol “generar noves visites del públic nacional i internacional”. Des del comú es considera que “el projecte ha de servir per treure de l’anonimat aquests béns i espais”. Entre altres coses, es demana que es proposi una nova il·luminació. També es vol un projecte de recerca així com l’eliminació de la vegetació propera.

El comú ha impulsat el concurs, per ara limitat a empreses o professionals andorrans. El termini per a la presentació d’ofertes finalitzarà el 13 d’agost. S’espera que ja es puguin començar a fer els treballs a  partir de setembre.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending