Gairebé el 80% dels gossos censats a totes les parròquies té la prova d’ADN caní

Tots els agents de circulació, a excepció dels d’Escaldes, han rebut una formació per començar a identificar les femtes i les corresponents sancions que això pot arribar a tenir

Un propietari traient a airejar el seu gos.
Un propietari traient a airejar el seu gos. Toni Solanelles

Més del 80% dels gossos de totes les parròquies, a excepció d’Escaldes-Engordany, ja han realitzat la prova d’ADN caní i es troben registrats. A més, tots els comuns que participen en aquesta iniciativa han proporcionat als seus agents de circulació la formació necessària per començar a identificar les femtes al carrer i, per tant, poder aplicar les sancions que corresponen. A partir d’aquí, queda en mans de cada corporació començar aquest procés.

Totes les parròquies han superat el 70% dels gossos mostrejats i, de fet, la majoria superen el 80%. Com és el cas d’Ordino, que ha arribat al 85%. Així ho ha assenyalat la cònsol menor, Eva Choy, que fa de representant del conjunt de parròquies que s’ha unit a la iniciativa. Explica que “les xifres són bastants altes” i que es troben satisfets amb el volum de persones que ha realitzat el procediment. El 15% que queden per fer-ho, però, són persones que tenen els seus animals censats, però que encara no han fet la prova d’extracció d’ADN. A més, són coneixedors del fet que hi ha molts gossos que no es troben tan sols enregistrats al cens.

Per poder començar a identificar aquells gossos que deixen femtes pels carrers s’ha ofert un curs a tots els agents comunals, a excepció, clar està, dels d’Escaldes. Choy assenyala que d’aquesta manera se’ls ha indicat la forma en què han de recollir-les i com s’ha de procedir després. Així, “tots els comuns estan preparats per començar la segona fase, la de recollida de mostres, anàlisi i sanció dels propietaris, quan vulguin”. En principi, al llarg de la primera part de l’any totes les parròquies haurien d’haver-se posat en marxa. “Cadascú decidirà en funció de les problemàtiques que es trobin, com un carrer molt brut, i com volen mirar de controlar aquest tema”, puntualitza Choy.

A Ordino, concretament, es començarà en dues setmanes una primera campanya de control, on es mirarà de vigilar que tots els gossos duguin el xip i estiguin correctament genotipats. Si no és així, es procedirà a posar una sanció. “Aquest 15% que falta per fer la prova seran multats directament, perquè ja els hem avisat i han tingut molt temps”, assenyala Choy. Així mateix, assegura que s’intueix que hi ha molts que no estan en el registre, “farem aquest control perquè respectin el reglament que es va aprovar fa un any”. En aquest sentit, és cada comú qui decideix com procedir. Encamp i Sant Julià també han optat per les multes, “altres volien optar per campanyes de sensibilització, per un tipus de comunicació més directa”. Però, Choy vol recordar que “el reglament ja obliga a tots els propietaris de gossos a fer això i alerta de la possibilitat de sanció”.

 

Comentaris (12)

Trending