Panamà retreu el passotisme de l'AREB i el perjudici que causa als clients en el 'cas BPA'

Comentaris

L’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) mostra la deixadesa amb què està actuant. Allí on podria ‘treure suc’ per minimitzar els costos del ‘cas BPA’ no fa la feina. Ni es presenta. O això almenys és el que han vingut a denunciar les autoritats supervisores financeres de Panamà, que han decidit liquidar la casa de valora que en aquell país centreamericà hi tenia Banca Privada d’Andorra (BPA). El motiu fonamental és que l’AREB no ha donat senyals de vida i la superintendència panamenya no vol que els clients en surtin malparats. BPA Panamà, l’altra pota que tenia establerta a l’Amèrica Central el banc andorrà va pel mateix camí.

Quan el ‘totpoderós’ César Goyache era el cap i els peus de l’AREB i apareixia arreu i a tot hora, el llavors màxim responsable executiu de l’agència va fer algun viatge a Panamà per mirar de ‘col·locar’ les filials panamenyes de la millor manera i al millor preu. Però la situació ha canviat i la Superintendencia ha hagut d’emetre una resolució optant per liquidar BPA Valores. I això que els responsables de la intervenció de les filials del Grup BPA a Panamà hi veien sortida i van reorganitzar BPA Valores amb la intenció de poder-la vendre al millor postor.

L’interventor, primer, i el reorganitzador, després, de BPA Valores han anat emetent mensualment informes de seguiment de la seva tasca. La Superintendencia del Mercado de Valores havia pres la decisió, el passat mes d’agost, de reorganitzar l’entitat veient que era possible poder-la vendre una vegada s’hi hagués posat l’ordre necessari. De fet, els supervisors financers panamenys no han trobat cap anomalia ni cap compte contaminat ni res que se li assembli a les dues filials de BPA a Panamà. 

El reorganitzador de la casa de valors, Jaime de Gamboa Gamboa, va emetre un nou informe el 15 de desembre. I és en virtut d’aquell document que aquest dilluns la Superintendente Marelissa Quintero de Stanziola va acordar la resolució per la qual es decideix la liquidació forçosa de BPA Valores vist el passotisme de l’AREB. La Superintendente ho deixa clar en la fonamentació de la seva decisió, on recull un paràgraf de l’informe del reorganitzador que diu que “resulta evident que el procés de reorganització via venda va fracassar per l’absència de resposta de l’AREB, en la seva qualitat de propietari i venedor i, per tant, en ànim d’evitar majors perjudicis als clients, es recomana procedir a la liquidació, per la qual cosa es requereix el suport legal de firmes externes a Espanya, Andorra i altres jurisdiccions amb les quines s’ha anat contactant”.

La resolució de la Superintendencia del Mercado de Valores panameny és recurrible però, alhora, també és, en principi, efectiva des de dimarts mateix. En la seva part dispositiva, i entre altres, es fa un requeriment als inversionistes i altres creditors de la casa de valors de BPA perquè presentin els seus informes de crèdit. Dits informes s’han de presentar a les instal·lacions mateix de BPA Valors.

Comentaris

Trending