Pallarés assumirà Funció Pública i Costa el grup parlamentari liberal

La fins ara secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll, serà la secretària general del Govern mentre que el politòleg canillenc Guillem Casal esdevindrà cap del gabinet d’Espot

Judith Pallarés felicita Xavier Espot dijous, després que el segon hagués jurat el càrrec de cap de Govern.
Judith Pallarés felicita Xavier Espot dijous, després que el segon hagués jurat el càrrec de cap de Govern.
L’activitat política, els contactes polítics encara millor dit, continuen plenament aquest cap de setmana. Dilluns els tres partits que han de configurar el Govern haurien de posar els noms escollits per responsabilitzar-se de les dotze carteres que tindrà l’executiu liderat per Xavier Espot amb Jordi Gallardo de ministre de Presidència. Amb encara moviments de peces per fer-se, els liberals haurien acabat situant definitivament l’exconsellera general massanenca Judith Pallarés al ministeri de Funció Pública, sabedors que en aquest departament s’hi juguen molt.

El salt de Gallardo a l’executiu comportarà una reorganització del grup parlamentari liberal, i segons fonts properes a la formació, Ferran Costa deixarà la secretaria de Sindicatura per la qual havia estat escollit fa ben pocs dies per posar-se al front del grup. En principi, al costat de les síndiques i de Susanna Vela no s’hi posarà Marc Magallón, president suplent del grup, i un càrrec incompatible amb el del secretariat d’una Sindicatura que apunta a un ple de dones: dilluns Liberals hauran de definir l’estructuració del grup, amb la marxa de Gallardo i l’entrada de l’advocada Eva López.

També dilluns a la nit l’executiva del partit hauria d’avalar els seus quatre ministres i donar compte de la confecció definitiva del Govern, els integrants del qual haurien de jurar els seus respectius càrrecs durant la jornada de dimarts. El calendari es manté igual com continuen ballant algunes peces. Fonts liberals han assegurat tenir tancats els quatre representants seus a l’executiu, però a banda de Gallardo a Presidència i confirmar la presència de Pallarés al capdavant de Funció Pública, es mantindrien els altres dos noms en el més estricte ‘anonimat’.

Els liberals mantenen sigilosament dues de les seves quatre peces governamentals, que donen per tancades amb persones de l’entorn ideològic i amb experiència en gestió pública

Haurien d’assumir Afers Socials, Habitatge i Ocupació, d’una banda, i Turisme, de l’altre. L’empresari hoteler Jordi Daban finalment no estaria entre els elegits, que en tots dos casos, segons les fonts, serien persones amb certa experiència ja en la gestió pública encara que no estarien actualment en el nucli dur liberal; sí en l’entorn polític i ideològic. Les fonts consultades no han confirmat ni desmentit la sortida de Betim Budzaku al capdavant d’Andorra Turisme. Malgrat que sobre el paper es dóna per fet amb la finalització del mandat de Francesc Camp, els consultats han assegurat que la decisió encara no s’ha posat sobre la taula.

Queden també noms per tancar en el cantó demòcrata. Aquest dissabte seria la data límit que se li hauria posat a Sílvia Riva, llicenciada en Dret i Polítiques i exconsellera general, per respondre a l’oferiment de fer-se càrrec del ministeri de Cultura i Esports. Més enllà d’això, dues altres àrees ministerials queden encara pendents. Afers Exteriors i Educació. La fins ara ministra titular de la primera de les dues carteres esmentades, Maria Ubach, torna a l’òrbita governamental. I tant se la situa en una cartera, com en l’altra. Seria el nom que sona amb més força. Com també tenia molts números Marie Pagès per a Educació.

Les fonts consultades han recordat que el ministeri radicat a Sant Julià és de molt complexe gestió. La conducció del personal -és un dels departaments més voluminosos en aquest sentit- no és senzilla. Alhora, s’espera ben aviat que es produeixi per primera vegada l’informe Pisa sobre l’estat de salut de l’educació a Andorra i hores d’ara ja se sap que serà molt menys positiu del que es pensava. L’informe està al caure, pendent de petits complements, però remarcarà molts aspectes a millorar i aquesta feixuga tasca li correspondrà al nou ministre.

Els demòcrates encara tenen obert l’encaix d’alguns noms i ministeris, amb una Maria Ubach sobre la taula tant per a Educació com per mantenir-se a Afers Exteriors

Igual que Ubach, però amb molt menys força, també s’ha posat sobre la taula el nom d’Ester Rabassa, actualment ambaixadora davant la UE, per poder assumir responsabilitats tant a Exteriors com a Educació. Fins i tot per aquesta darrera cartera, en algun sector, no pas oficial ni del nucli dur de la confecció governamental, s’hi ha deixat caure el nom de la recentment nomenada consellera general Núria Rossell. Pel seu bagatge passat en el món educatiu i, sobretot, perquè ara mateix al gabinet ministerial no hi hauria cap representant lauredià, un aspecte, però, el parroquialista, que no amoïna ni poc ni gens el cap de Govern, Xavier Espot.

En un segon nivell de la composició executiva, però no menys important atès que han de ser càrrecs que han d’estar al canó pràcticament des del primer dia, fins i tot abans que els ministres, com aquell qui diu, hi hauria l’elecció de la fins ara secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll, com a secretària general de Govern. La seva nova destinació l’ha avançada ‘Diari d’Andorra’ i l’Altaveu l’ha pogut confirmar. La incorporació de Fenoll, llicenciada en Dret de formació, al lloc que els darrers vuit anys ha ocupat Jordi Casadevall s’hauria tancat aquest divendres a la tarda.

També és clar que el jove politòleg canillenc Guillem Casal es mantindrà al gabinet del cap de Govern. Però farà un pas més. Després d’haver estat el número dos del departament sota la coordinació de Iago Andreu com a encarregats del gabinet de Toni Martí, ara Casal fa el salt natural al primer lloc com a cap de gabinet. De fet, aquests darrers dies ja hauria pràcticament exercit com a tal. Fenoll i Casal hauran ja de preparar l’acte de jurament, juntament amb el departament de protocol, per aquest dimarts. I si no hi ha cap enrenou no previst hores d’ara, dimecres hi haurà la primera reunió del nou consell de ministres.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending