Operació per combatre la proliferació de droga entre menors en un 'narcopis' d’Andorra la Vella

(AMB VÍDEO) Hi ha dos joves majors d'edat detinguts, una d'elles la llogatera de l'habitatge, al carrer del Pui, i s’estan citant a declarar a la policia per ordre judicial nombrosos adolescents 

Els entorns de Casa de la Vall és un dels espais on tot sovint s'apleguen adolescents i joves per consumir.
Els entorns de Casa de la Vall és un dels espais on tot sovint s'apleguen adolescents i joves per consumir.
Una operació sota control judicial està en marxa des d’aquest dimecres a la tarda per combatre la proliferació de droga entre menors especialment al barri antic d’Andorra la Vella. Diversos pisos serveixen de ‘centres de subministrament’ d’estupefaents, que tot sovint es consumeixen en grup, alhora que acaben sent focus i origen d’altres delictes. L'actuació s'ha centrat, en concret, en un 'narcopis' i hi ha dos joves majors d’edat detinguts i una menor tutelada per l'Estat ‘controlada’, alhora que diversos adolescents estan sent citats a declarar a la policia. Una de les arrestades és la llogatera de l'habitatge, de 23 anys.

La investigació fa setmanes que està en marxa i, de fet, va tenir una breu interrupció arran de la batussa que hi va haver pocs dies abans de Nadal en un pis del carrer del Pui, al centre històric de la capital, avui batejat per la policia com a 'narcopis'. Justament aquell habitatge era un dels que estava l’agenda dels investigadors. I d’allà en va derivar l’incident del gas pebre que hi va haver a la recepció del servei d’urgències de l’hospital. Va ser el detonador final que va evidenciar un problema latent entre molts joves del Principat i que supera les atribucions o, com a mínim, les possibilitats d’Afers Socials -funcionaris del departament del qual també col·laboren directament en l'operació judicial i policial- en el control dels adolescents amb trastorns.

Des de llavors les incidències no han minvat, més aviat el contrari, i la investigació, que en algun moment va semblar en perill, va continuar fins que l’autoritat judicial hauria ordenat aquest dimecres passar a l’acció amb els implicats directes i amb l'escorcoll del domicili que centrava les sospites principals dels investigadors. Als dos detinguts se’ls imputen els presumptes delictes d’inducció a menors d’edat a l’abandonament de la llar familiar, subministrament il·lícit de droga a aquests i cessió i consum d’estupefaents. També s'ha controlat una menor usuària de la Gavernera que tot sovint fugia del centre, moltes vegades convencent altres adolescents, no pas interns del CAI, a marxar amb ella, més d'un cop a l'àrea metropolitana on romania durant dies o setmanes. Aquesta noia estava desapareguda des del dia de Sant Esteve quan va fugir del centre de salut mental on se l'havia ingressat després d'un dels seus retorns, també voluntari, al centre tutelat.

La policia està prenent declaració des d’ahir a mitja tarda a diferents menors que, per ordre judicial, són citats a comparèixer al despatx central acompanyats dels seus pares o tutors legals. Encara que en alguns casos, sobretot quan es pretén assenyalar un menor de la participació en la comissió d’algun delicte, també es fa intervenir advocats per garantir els drets dels implicats, en gran mesura el que es pretén amb els menors és recopilar informació i detalls per mirar de desfer l’aparent grup o xarxa de persones adultes que subministraria droga -més dura o més tova segons els casos- als menors a canvi d’aixopluc o de la comissió de petits furts que serveixen per obtenir materials, mercaderia, que després s’intenta vendre a través de xarxes socials o pàgines d’Internet especialitzades en la compra-venda de productes de segona mà i se’n treu un profit econòmic.

La investigació policial posteriorment dirigida per una batlle d'instrucció penal ha posat de relleu, segons que destaca la policia en un comunicat oficial, que l’apartament podria constituir un punt de trobada de menors i joves per consum i adquisició de productes estupefaents. En particular, s’apreciava un trànsit de persones anòmal, ja que la majoria dels visitants eren joves i menors d’edat. Aquests, intercanviaven productes presumptament sostrets a canvi de drogues, com ja s'ha dit. L'incident del 23 de desembre el que va fer va ser, al final, confirmar les sospites dels investigadors. La investigació ha permès fins al moment esclarir que la llogatera del pis acollia menors d’edat amb problemes familiars o fugits del domicili, alguns d’ells amb intervencions relacionades amb petits furts de mercaderia i consum de productes estupefaents. 


La investigació policial s'ha centrat al nucli antic d'Andorra la Vella, amb epicentre al carrer del Pui. | ALTAVEU

La situació que es vivia en el pis en qüestió, i que segons fonts coneixedores de la manera d'actuar dels implicats adults, podria estendre's ben aviat a d'altres domicilis que estarien servint per utilitats similars a l'apartament del carrer del Pui, sobretot, també, a partir de l'incident previ al Nadal, havia fet treure de polleguera tant els veïns de la zona com alguns dels pares dels menors implicats en tot plegat, que van dur a terme nombroses queixes i fins i tot denúncies davant les autoritats policials.  La investigació, batejada per la policia com a 'Operació Redbull', continua oberta i no es descarten noves detencions.


 

Comentaris (10)

Trending