L’associació Obrim-los, Obrim-les ha criticat el retard en complir el compromís, adoptat l’any 2015, d’acollir un total de vint refugiats, tot recordant que, per ara, només set han arribat al país. Des de l’entitat considera necessària l’aprovació d’una llei d’asil que “reculli el dret de totes les persones a sol·licitar la protecció internacional en països tercers en cas que la seva vida corri perill” i insten al Govern i als grups parlamentaris a treballar per aconseguir que aquest sigui una realitat a Andorra.
A través d’un comunicat en què es presenta les dues conferències que l’associació celebrarà al novembre, l’entitat ha aprofitat per criticar el nou retard en l’arribada dels 13 refugiats pendents encara de ser acollits al país. Així, es recorda “el compromís polític i ètic assumit el 2015” per rebre “almenys vint persones” i es lamenta “la lentitud amb què s’està produint aquest procés”, primer “per la manca de legislació” i, ara “pels tràmits burocràtics que sembla que endarrereixen l’arribada de les 13 persones que manquen”.
L’entitat celebra que “es valori ampliar la quota de vint persones a altres famílies o individus que puguin instal·lar-se al Principat a través del corredor establert amb Sant Egidi”. No obstant això, “un cop més” remarca que cal elaborar “una llei d’asil” i que ja en el seu moment “vam alertar que el fet de retirar aquest compromís de la Llei d'acollida temporal podia suposar un intent de deslliurar-se d'aquest compromís inclòs en la Declaració dels Drets Humans de Nacions Unides, adoptada i reconeguda per Andorra, i dret constitucional al Principat”.
Justament, amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la necessitat de ser un país d’acollida, Obrim-los, Obrim-les organitza aquest mes de novembre dues conferències per “reflexionar sobre les migracions i les seves conseqüències”. Així, el dia 23, al centre cultural la Llacuna (19.00 h.) tindrà lloc una xerrada sota el títol “Crisis de refugiats en el procés de descolonització de l'Imperi Britànic, del Punjab a Palestina” a càrrec de la historiadora Teresa Segura García. El 30 de novembre tindrà lloc una taula rodona sota el títol “Destruint mites, reflexió sobre la desigualtat racial i cultural”, amb la participació de Mireia Porras, del departament d’Igualtat del Govern, Mostafà Shaimi, professor de la Universitat de Girona i membre de l’Espai Antiracista de Salt; i Kaire Ba, tècnica de SOS Racisme.
Comentaris