Nou de cada deu persones contractades pel SAAS els tres últims anys vivien al país en ser seleccionats

De les 208 places que s’han cobert els darrers tres anys, gairebé han entrat tants andorrans (45%) com espanyols (44%) i només s’han qüestionat, els darrers mesos, dos processos

-
-
El 92% de les persones que han estat seleccionades en processos de personal convocats pel Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) els darrers tres anys residien al Principat en el moment que es va dur a terme el concurs. Així ho assegura l’ens que gestiona l’atenció sanitària del país en una resposta a una demanda parlamentària. De les 208 persones seleccionades des del 2016 i fins a mitjan novembre passat, gairebé s’han incorporat al SAAS tants andorrans (44%) com espanyols (45%). Pocs portuguesos o francesos han acabat aconseguint una plaça.

El SAAS dóna resposta a una petició d’informació efectuada per la consellera general socialdemòcrata Rosa Gili, que tenia la sensació que els darrers temps cada cop més gent sense vincle amb el Principat acabaven accedint a places laborals convocades pel SAAS. L’ens gestor de la sanitat pública hospitalària ha publicat els darrers tres anys (menys un mes i mig per ser exactes) fins a 130 edictes que pretenien cobrir 268 places. No obstant això, al final de tots els processos només s’han acabat seleccionant 208 persones. L’any que menys concursos es van convocar (27) però més places globals es van oferit (93) va ser el 2016, encara que només es van cobrir 69 llocs.

En el global dels tres anys, fins a 997 persones (és clar que n’hi poden haver de repetides) han presentat la seva candidatura a algun lloc de treball convocat pel SAAS. El 89% residia en el moment de presentar-se al concurs al Principat mentre que el 10% vivien a Espanya. Molt sovint, en tots els processos, tant els candidats com les persones que finalment acaben essent seleccionades es reparteixen de manera molt equitativa entre andorrans (46%) i espanyols (47%). La situació que es dóna entre els candidats es repeteix de manera gairebé exacta entre els seleccionats. Només 16 de les 208 persones contractades -o, com a mínim, seleccionades els darrers tres anys- procedien d’Espanya directament. Això representa el 8%. El 92% dels escollits, és a dir, més de nou de cada deu seleccionats, ja vivien en el moment del concurs al Principat. Justament aquest 2018 és l’any que, percentualment, més andorrans s’han triat: més de la meitat (50,75%). Les dades publicades al Butlletí del Consell General evidencien que cada any ha anat en augment el nombre d’andorrans que han estat seleccionats.

La resposta donada a Rosa Gili també es fa ressò de la poca incidència jurídica que han tingut els processos de selecció. Així, sempre segons la mateixa informació, les dues darreres incidències s’han donat els darrers mesos. El 2 d’octubre del 2018, tal i com l’Altaveu ha anat informant, es va presentar un recurs al consell directiu del SAAS contra la resolució del concurs per a la cobertura de la plaça de cap d’àrea de Finances. Un recurs que hores d’ara ja s’ha convertit en una demanda jurisdiccional.

Amb anterioritat, el 5 de setembre, també d’aquest any, hi va haver una demanda d’informació per part del Raonador del Ciutadà (Expedient 210/18 ) arrel d’una queixa interposada per part d’una persona que s’havia presentat com a candidata per cobrir una plaça d’infermer/a. Es va cursar resposta de la direcció general del SAAS al Raonador del ciutadà el 20 de setembre de 2018. 

 

Comentaris (4)

Trending