L'Assandca veu factible arribar als 300 pacients anuals per fer rendible la unitat de radioteràpia

El president de l'associació considera que és imprescindible

La roda de premsa de presentació de la Caminada.
La roda de premsa de presentació de la Caminada.
El president de l'Associació Andorrana contra el càncer (Assandca), Josep Saravia ha reiterat aquest dimarts que és imprescindible la necessitat de disposar d'una unitat de radioteràpia a Andorra. Recorda que els pacients no haurien de traslladar-se amb tot els inconvenients del viatge. Saravia ha presentat la sisena caminada contra el càncer del pròxim dia 27.

Saravia creu que hi ha solucions per a fer-ho rendible amb els pacients de la Cerdanya, de l'Alt Urgell o de les zones de França més pròximes a Andorra, com l'Arieja o el Rosselló.  "Hem fet números i amb 300 pacients anuals surt a compte", ha dit el president d'Assandca. Actualment hi ha 160 pacients a Andorra que han de ser tractats tot i que "no tenim dades fiables al cent per cent perquè la CASS no les proporciona". Saravia explica que "vam parlar amb un taxista i el maig va portar set persones durant tot el mes. També hi ha gent que viatja amb el seu cotxe".

La radioteràpia, com recorda, Saravia és l’únic tractament que fa que obliga el pacient a desplaçar-se constantment a l’estranger i als hospital de Barcelona o de Tolosa. A vegades ha de viatjar dues vegades per setmana el que provoca un desgast físic i psicològic.

L’estimació de costos per la creació d’una unitat de radioteràpia a Andorra suposaria una inversió inicial d’aproximadament cinc milions d’euros i unes despeses de funcionament d’un milió d’euros anuals, segons l'estudi encarregat pel ministeri de Salut a l’Institut Català d’Oncologia (ICO). Les dades es van fer públiques en una resposta del Govern a una sèrie de preguntes de la consellera socialdemòcrata, Rosa Gili.

Sisena Caminada contra el Càncer, el 27 d'octubre

Sarabia ha fet aquestes valoracions el mateix dia que l’entitat que presideix ha presentat la sisena Caminada contra el Càncer, que tindrà lloc el diumenge 27 d’octubre, a partir de les onze del matí, i que compta amb la col·laboració dels Grans Magatzems Pyrénées i de la Fundació Jacqueline Pradère. L’acte confia a poder arribar a vendre fins a 1.500 samarretes solidàries, que des d’aquest dimarts mateix ja es poden adquirir al departament d'Atenció al Client del centre comercial. 

 L'objectiu principal de la caminada és aconseguir una alta recaptació, a la qual s'afegeix una donació solidària extra de 500 euros de la Fundació Jacqueline Pradère. Aquests diners es destinaran a millorar i ampliar els serveis que ara ofereix ASSANDCA, com l'assessorament en tràmits, l'assessorament mèdic, el transport sanitari per als tractaments oncològics a Barcelona, l'activitat física solidària per als malalts, ajuts en els programes d’allotjament i altres serveis per als afectats.

La sortida de la Caminada serà just davant de l'aparcament comunal del Trillà, al carrer Doctor Molines i recorrerà diferents carrers d’Andorra la Vella i d’Escaldes-Engordany, en un itinerari total de 3,7 quilòmetres. Amb ella es posarà el punt final a tot un seguit d’actes emmarcats dins la Setmana Contra el Càncer de Mama.

La implantació dels equips per poder oferir el servei de radioteràpia suposaria un cost de més de 3,5 milions d’euros

Relacionat

Salut avisa que la unitat de radioteràpia tindria molts menys usuaris que la xifra òptima
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença.

Relacionat

Salut garanteix que es tindrà accés a la millor radioteràpia del món encara que no sigui al país

Comentaris (2)

Trending