Neu

Monitors d’esquí ‘en peu de guerra’ per les dificultats en poder accedir als ajuts de Govern

Les estacions tracten amb l’administració diferents qüestions relacionades amb una temporada atípica i que ni de bon tros se sap quan es podrà iniciar

Un monitor amb un grup d'infants en una temporada anterior.
Un monitor amb un grup d'infants en una temporada anterior. ARXIU

Monitors d’esquí ‘independents’, és a dir, que no estan afiliats a cap associació, treuen foc pels queixals i amenacen d’emprendre accions més aviat que tard després de constatar com els requisits per accedir a la prestació acordada pel Govern per als treballadors del sector de la neu que pel tancament de les estacions no poden treballar són molt difícils de complir. Fonts del sector han assegurat que l’inconvenient per a aquests professionals sempre és el mateix. I que és manifestament complexe obtenir ajuts.

La prestació anunciada fa pocs dies és equivalent al salari mínim. Aquells que pretenguin beneficiar-se’n han de justificar que l’any passat van treballar a les estacions o negocis afins i que tenien contracte o almenys compromès un lloc de treball per aquesta temporada. Els monitors que estan ‘en peu de guerra’, però, consideren que hi ha altres condicionants que dificulten moltíssim poder arribar a rebre el vistiplau d’Afers Socials per obtenir la prestació.

Algunes de les empreses explotadores de camps de neu, el fet que han reconegut a temporers residents que els darrers dies han activat alguns temporers no residents. La justificació donada no ha agradat gens els residents

A tot plegat, a la indignació, s’afegeix en el cas d’algunes de les empreses explotadores de camps de neu, el fet que han reconegut a temporers residents que els darrers dies han activat alguns temporers no residents. La justificació donada no ha agradat gens els residents, atès que se’ls ha comunicat que es tracta de temporers que han arribat al país amb precontracte i, en conseqüència, l’únic que s’ha fet és complir les condicions contractuals.

Alhora, en alguna de les respostes donades s’especifica que aquests temporers no residents només poden tenir accés a ajuts en espècies -menjar i roba, per dir-ho d’alguna manera- de la Creu Roja i Càritas, mentre que els residents tenen la possibilitat d’obtenir el suport econòmic respecte del qual veuen moltes dificultats pels requisits que s’imposen per poder-hi accedir de manera efectiva.

El malestar arriba en un moment en què les estacions i el Govern han començat a activar contactes després que el cap de l’executiu, Xavier Espot, anunciés aquest dimarts que a partir del 2 de gener es podrien obrir els camps de neu. L’anunci es va fer sense haver consultat amb les societats explotadores de les pistes d’esquí, que dies abans haurien demanat de mantenir contactes, justament, amb l’administració.

Els camps de neu no veuen gens clar obrir. Més encara, estan convençuts que les condicions epidemiològiques als països de l’entorn faran molt complicat que, tot i que les dades sanitàries al Principat puguin mantenir-se en uns paràmetres acceptables, puguin venir esquiadors a Andorra, amb la qual cosa no tindria massa sentit posar en marxa tot la maquinària. Fonts consultades han assegurat que els contactes haurien de continuar aquest mateix dijous però no han transcendit detalls de les converses, més enllà que no es va en la mateixa línia.

Comentaris (4)

Trending