Sense notícies d’Espanya pel tercer carril a la N-145

El ministre Victor Filloy presenta als membre de la Taula de Mobilitat el pla de desenclavament d'Andorra amb l'opció d'ampliar a tres carrils, un dels quals reversible, la carretera amb la Seu d'Urgell

La Taula Nacional de Mobilitat s'ha reunit aquest divendres. SFGA

El ministre de Territori i Habitatge ha presidit aquest divendres la reunió ordinària de la Taula de Mobilitat per explicar als membres l'estratègia de cara a la viabilitat hivernal així com també el pla de desenclavament d'Andorra que ja es va donar a conèixer a la comissió legislativa del Consell General. Una de les opcions passa per ampliar a tres carrils, un dels quals reversible, la carretera N-145 que uneix Andorra i la Seu d'Urgell.

La proposta ja s’ha fet arribar a les autoritats espanyoles però, pel moment, no hi ha resposta. L'amplicació serviria per evitar el coll d'ampolla que sovint es forma a la frontera del riu Runer, especialment per accedir al Principat i en determinades hores per sortir. Des de Govern es considera que és un projecte factible i es recorda que el túnel d'Anserall, ja es va fer pensant en aquesta possibilitat. Se sap que les autoritats espanyoles tenen bona predisposició per dur a terme el projecte, com ara la Direcció General de Trànsit (DGT). No obstant queda la confirmació del govern espanyol, en aquest cas el ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

Des del govern d'Andorra s'ha apuntat que cal incrementar la capacitat de la principal via d'accés al país i que la solució és aquest tercer carril reversible. En el pla de desenclavament, una de les opcions més viables per a la connexió amb Catalunya, seria impulsar un vial regular elèctric col·lectiu, una via segregada de l'N-145 i que transcorreria a l'altre costat del riu, aprofitant els recs dels quatre pobles i el d'Aravell i Bellestar.

Es tractaria d'un sistema de transport sostenible que podria connectar Andorra amb la Seu d'Urgell i també amb l'aeroport i que serviria per fer aquesta connexió de manera directa i fluida amb poc impacte mediambiental. El seu cost estaria al voltant dels 130 milions d'euros.