Mobilitat espera 110.000 vehicles pel pont de la Puríssima

El departament avisa que un dels dies més complicats serà dimarts 6, ja que és laborable al Principat; per això es recomana fer servir el transport públic

Cues al semàfor del Tarter.
Cues al semàfor del Tarter.

El Pont de la Puríssima -enguany gairebé aqüeducte- suposarà una important afluència turística al país. Mobilitat calcula que això es traduirà en l’entrada de fins a 110.000 vehicles al Principat. I, en conseqüència, s’auguren importants dificultats de trànsit. Especialment pel dia 6, on coincideix amb una jornada no festiva al Principat. Per això, des del departament es recomana l’ús del transport públic.

Així ho han explicat aquest divendres els responsables de Mobilitat. El director, Jaume Bonell, ha assenyalat que és “el primer repte de l’hivern”. De fet, la casuística és difícil de comparar, perquè no es tenia un pont tan llarg des del 2016. La previsió és que entrin al país fins a 110.000 vehicles, que es correspondrien amb la meitat, aproximadament, del que és habitual en un Nadal d’abans de la pandèmia. S’espera que un 70% accedeixi al Principat per la frontera hispanoandorrana i el 30% restant, per la francesa. Tot això, en uns pocs dies, i no en tres setmanes com és el cas de finals d’any.

La primera entrada de vehicles es preveu, segons Bonell, de cara a aquest dissabte, augmentant de forma considerable a partir de dilluns, i minvant la segona part de la setmana. Davant d’aquesta previsió de forta afluència, s’han posat en funcionament diversos dispositius als punts més conflictius. Principalment, a Sant Julià, hi haurà el doble carril d’accés cap a Andorra. A més, també es posaran als accessos als aparcaments de Soldeu i el Tarter, on es concentren la majoria dels esquiadors, i per “solidificar el màxim possible el trànsit al pas per Canillo”. Aquestes accions no tenen una intenció d’evitar per complet possibles dificultats, sinó “optimitzar la xarxa de mobilitat”. Bonell ha remarcat, en aquest sentit, que “en una balança de visitants com la que esperem, difícilment ens podrem moure més del que ho farem.

Les recomanacions per als ciutadans són, gairebé, les mateixes que es llancen habitualment en aquestes situacions. Sobretot, el 6 de desembre, pot ser un dia especialment conflictiu al no ser festiu al Principat. Bonell ha remarcat que la primera recomanació i la principal és que “aquell que pugui estalviar de treure el cotxe i que pugui fer desplaçaments a peu, que ho faci”. Així mateix, el transport públic hauria de ser també una de les opcions principals. En cas de no poder-se fer, Bonell ha demanat “que tinguin molta paciència i comprensió, perquè serà difícil de gestionar aquests volums de vehicles”.

Pel que fa a la policia, s’han reforçat totes les unitats i ha previst el màxim d’efectius possible. Així ho ha explicat el director adjunt i coordinador, Bruno Lasne, que ha indicat que hi haurà una mitjana diària de 150 agents treballant. Malgrat això, en funció de les necessitats, s’aniran basculant els efectius tal com calgui. “És un pont mot fort, per no dir el més fort de l’any, i hem incrementat una mica més respecte a altres anys, però molt poc”, ha remarcat Lasne.

UN NADAL DE MOBILITAT GAIREBÉ PREPANDÈMIC

Pel que fa a les previsions de Nadal, s’esperen també unes xifres elevades, tot i que a Mobilitat han sigut “conservadors”. S’ha augurat l’arribada de 180.000 vehicles en el període entre Nadal i Reis, en comparació als 220.000 que ho van fer al 2019, el darrer any abans de la Covid-19. Bonell ha indicat que aquesta va ser una de les entrades més fortes que s’havia enregistrat, amb pràcticament 20.000 cotxes diaris. Per tant, si la campanya de neu acompanya, es podria arribar fins a aquest punt, però han estat més moderats.

Pel que fa a les setmanes que comprenen l’hivern, s’esperen unes 3.000 entrades aproximadament fins a arribar a Setmana Santa. El mes de febrer sempre és elevat pel que fa a l’afluència de visitants, així com al març, on s’esperen competicions esportives a Andorra. Pel que fa a la primera setmana d’abril, que serà festiva, es preveu una entrada que fregarà els 60.000 vehicles.

Comentaris (12)

Trending