Mobilitat compleix 25 anys i preveu un futur amb protagonisme pels vianants, els ciclistes i el bus

El departament afronta el repte d'impulsar una circulació més sostenible per fer front al canvi climàtic

Comentaris

La commemoració s'ha fet a l'exterior de l'Espai Columba.
La commemoració s'ha fet a l'exterior de l'Espai Columba. SFGA / C.Esteve

El departament de Mobilitat ha celebrat aquest dijous els seus 25 anys d’activitat amb el repte d’impulsar una circulació més sostenible per fer front al canvi climàtic amb protagonisme per als vianants, els ciclistes i el transport públic. La commemoració s'ha fet a Santa Coloma, en el primer lloc del país on es va instal·lar un semàfor a la dècada dels setanta.  El cap de Govern, Xavier Espot i el ministre de Territori i Habitatge, Victor Filloy han coincidit en destacar els nous reptes que afronta el departament.

Espot ha indicat que s’ha impulsat el Pla nacional de la seguretat viària, que, juntament amb el Programa de seguretat viària escolar, “fomentarà sense cap mena de dubte uns comportaments més segurs i prudents a l’hora de circular per la nostra xarxa de mobilitat”. Un altre dels reptes de la mobilitat és “fer una transició cap a un nou model basat en criteris de sostenibilitat i respecte pel medi ambient, donant protagonisme al vianant i al ciclista, reduint la mobilitat privada i fomentan l’ús del transport públic”. El cap de Govern ha subratllat, però, que "el repte més ambiciós i important continua sent la seguretat, reduir els accidents i combatre la mortalitat a les nostres carreteres”.

Espot i Filloy, s'han referit a la gratuïtat del transport públic que ha de permetre reduir la circulació de vehicles particulars. La xarxa de mobilitat andorrana registra diàriament més de 140.000 desplaçaments, dels quals gairebé 65.000 són a la vall central. A més a més, el ministre ha recordat que ""som dels països amb més vehicles per habitant sumat als més de 4,5 milions de vehicles que ens visiten cada any" i que "les polítiques de mobilitat han d'estar sempre vinculades a estratègies d'educació com els cursos que fa 25 anys que fem a les escoles han ajudat a promocionar hàbits més segurs".

Govern presentarà en les pròximes setmanes el Pla de mobilitat 2030

Segons ha anunciat Filloy, el Govern presentarà durant les properes setmanes el Pla de mobilitat 2030, un document que té com a objectiu principal implantar un canvi de model en els desplaçaments de la ciutadania, reduint l'ús del vehicle privat i fent una aposta clara pel transport sostenible. El ministre ha avançat que aportarà conclusions relacionades amb quin és el volum de trànsit que s'ha d'aconseguir reduir, quins són els objectius fixats, com s'han d'aconseguir i quines són altres de les mesures -a banda de la gratuïtat del transport públic a partir de l'1 de juliol- que s'implementaran en el futur. Ha assenyalat que possibles accions a tirar endavant estan relacionades amb la instal·lació de carrils segregats per on només puguin circular autobusos o bé la implantació del transport per cable, que "és molt fiable, continu, ecològic i té molt poc impacte sobre el medi", ha afegit. El transport col·laboratiu en vehicles privats també seria una opció, tot i que més difícil d'aplicar, ha reconegut

En l’acte s’han homenatjat tots els responsables de Mobilitat des de la seva creació, el 18 de juny del 1997, així com el director del cos de Bombers i de Policia, i els caps dels serveis de circulació comunals.

Comentaris (10)

Trending