Fer servir el mòbil al volant comportarà multes d’entre 201 i 400 euros

Els grups de la majoria i també el socialdemòcrata han esmenat el codi de circulació per convertir aquesta actuació en una infracció molt greu i incrementar la sanció prevista inicialment pel Govern

Fer servir el mòbil mentre es condueix comportarà multes més dures.
Fer servir el mòbil mentre es condueix comportarà multes més dures.

El projecte de llei amb el nou Codi de circulació preveu un enduriment de les sancions per fer servir el telèfon mòbil mentre es condueix. El text que va entrar al Consell General ja preveia multes d’entre 101 i 200 euros però el que acabi aprovant-se a la cambra parlamentària segurament acabarà sent encara més estricte. Els grups de la majoria i, també, el socialdemòcrata, han proposat tipificar aquesta actuació com a molt greu i, per tant, que el càstig econòmic sigui entre 201 i 400 euros.

És un dels canvis que s’han proposat via esmena al futur nou Codi de Circulació, ara a tràmit al Consell General. El text ha rebut fins a 73 propostes de modificació per part dels grups que, ara, s’han de treballar en comissió. Entre elles destaquen les impulsades, per una banda, per les bancades que donen suport a Govern (Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos) i, per l’altra, pels socialdemòcrates. Es vol sancionar de forma més dura -i això vol dir amb més càstig econòmic- l’ús del mòbil o altres aparells quan s’està al volant.

Un control de trànsit de la policia al centre d'Andorra la Vella.

Relacionat

Multes més dures per usar mòbil o fer curses i controls d’alcohol a ciclistes i usuaris de patinet

El projecte de llei original preveu en el seu article 110 les infraccions de caràcter greu. Entre elles, “conduir utilitzant manualment dispositius de telefonia mòbil, de navegadors o de qualsevol altre dispositiu incompatible amb l’atenció obligatòria permanent a la conducció”. Aquestes conductes suposen una multa entre 101 i 200 euros.

La majoria també vol reduir fins a 14 anys l’edat a partir de la qual es pot circular amb vehicles de mobilitat personal com ara patinets elèctrics

En canvi, amb les esmenes presentades es vol convertir aquesta actuació en una infracció molt greu. És a dir, es trasllada a l’article 111. I, per tant, s’incrementa el càstig econòmic. En aquests casos, doncs, la multa podrà anar entre els 201 i els 400 euros.

En la motivació donada pels grups de la majoria, es posa en relleu que “les distraccions al volant representen una sinistralitat del 32% més elevada que les provocades per l’excés de velocitat i la del consum de drogues i estupefaents”, segons les dades de la Direcció General de Trànsit a Espanya. A banda es recorda que “el darrer informe del RACE conclou que el 51% dels sinistres en carretera són per distraccions al volant”.

Per part del PS, l’argument és similar. Destaquen que l’ús de dispositius electrònics pot suposar una molt important distracció al volant”. De fet, remarquen que es tracta “d’una infracció qualificada com molt greu en gran part de les legislacions més avançades dels països de la Unió Europea”. I apunten una altra dada: “la distracció amb el mòbil causaria cada any més del 20% del total de les morts en accident de trànsit a Espanya i gairebé 8.000 accidents amb víctimes”.

Un altre canvi consensuat pels grups de la majoria fa referència als usuaris dels vehicles de mobilitat personal, com ara els patinets elèctrics. El text original exigeix tenir 16 anys com a mínim per poder circular amb ells per vies i espais públics. L’esmena rebaixa l’edat a catorze per equipar-la als requisits exigits per agafar ciclomotors.

La majoria també aprofita el treball amb el Codi per incorporar una disposició transitòria que servirà per establir, de forma temporal, “el règim jurídic aplicable a les embarcacions d’esbarjo”. Es vol “evitar la producció d’un buit legal” en la regulació d’aquests vehicles, fins que el Govern elabori el reglament previst en una altra disposició, en aquest cas la final quarta, del projecte de llei. A més, “es modifica l’abast de la cobertura de l’assegurança obligatòria” fins ara existent.

Comentaris (12)

Trending