Multes més dures per usar mòbil o fer curses i controls d’alcohol a ciclistes i usuaris de patinet

El nou Codi de Circulació preveu sancions de fins a mil euros als conductors que siguin enxampats fent competicions a la carretera i de mínim de 100 a qui utilitzi el telèfon

Un control de trànsit de la policia al centre d'Andorra la Vella.
Un control de trànsit de la policia al centre d'Andorra la Vella.

El nou codi de circulació endurirà les sancions que s’imposen per conductes imprudents, com les curses de o el fet d’emprar el mòbil quan es condueix. El text es tramitarà en breu al Consell General i també servirà per actualitzar la normativa sobre alguns comportaments no previstos en l’actual, que data del 1999. A banda, també es regularà l’ús de vehicles de mobilitat personal –patinets i similars-, els usuaris dels quals, igual que els ciclistes, podran ser sotmesos a proves d’alcoholèmia.

El nou Codi de Circulació es ve gestant des de fa temps, amb el treball conjunt de diferents actors, tant del Govern, com el cos de policia o l’agència de mobilitat; comuns, amb els urbans; i també l’Automòbil Club (ACA). Un dels aspectes importants del text serà que traslladarà molts aspectes que, ara, es troben regulats amb llei cap a reglaments. D’aquesta forma, s’entén que si cal modificar-los, sempre dins del marc de la legislació, hi haurà més flexibilitat.

Els ciclistes i els usuaris de vehicles de mobiltiat personal podran ser sotmesos a controls d'alcolèmia i donaran positiu a partir dels 0,5 grams per litre de sang

Un exemple d’aquest canvi es troba en les sancions. El codi fixarà una classificació d’infraccions, on s’afegeixen de noves per adaptar-les al moment actual, i també una classificació entre lleus (de 0 a 100 euros), greus (de 101 a 200) i molt greus (de 201 a 400). A partir d’aquí, serà reglamentàriament com es marqui el càstig corresponent.

El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres Falcó, no ha volgut parlar d’increment de les multes sinó “d’actualització”. El que sí que és cert és que, per algunes infraccions, la sanció serà superior. És el cas, per exemple, de l’ús del mòbil. Actualment suposa tot just un càstig de 18 euros, ridícul si es compara amb el que passa als països veïns. Amb el nou Codi, passarà a ser considerat una sanció greu i, per tant, la multa mínima serà de 100 euros. L’excés de velocitat també comporta multes més elevades, entre 100 i 400 euros -o fins i tot més en casos extrems-.

Encara més contundent serà les sancions que s’imposin als conductors a qui s’enxampi fent curses com les que tant de rebombori ha provocat les darreres setmanes. Així ho ha explicat el secretari d’Estat, César Marquina. “Hi ha un apartat específic per a conductes temeràries dins les molt greus, sense opció de reducció  per pagar de seguida. “Algunes poden superar els mil euros”, ha indicat, tot remarcant que, justament, les competicions amb cotxes quedaran tipificades específicament. Evidentment, també amb la possibilitat de retirada del permís.  

La regulació de patinets, segways i similars es farà per reglament, però la llei ja marca unes línies mestres com el casc obligatori en vies interurbanes i sempre pels menors de setze anys

El codi també actualitza la normativa pel que fa als ciclistes i en crea la que hauran de seguir vehicles de mobilitat personal (VMP) com ara patinets o segways. Tots els seus usuaris podran ser sotmesos a proves d’alcoholèmia i, com amb els conductors de vehicles, es considerà que donen positiu a partir dels 0,5 grams per litre de sang. A més, en cas de circular per vies interurbanes hauran de portar casc.

Els VMPs tindran, de fet un reglament específic. La llei, però, ja marca les línies mestres que haurà de seguir la normativa. Així, estaran prohibits en voreres, places o jardins i a espais que siguin d’ús exclusiu per a vianants i, en cas de zones compartides, els qui vagin caminant tindran sempre prioritat. Per anar per la calçada, hauran de disposar de sistemes de frenada, avisadors acústics i llums.

El text s’entrarà a tràmit parlamentari en els propers dies, amb l’objectiu que pugui ser aprovar a inicis de la tardor. Es marca un temps d’entrada en vigor de noranta dies durant els quals s’impulsarà una campanya de comunicació i sensibilització entre la ciutadania.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending