Crida de l'Automòbil Club a apostar pels vehicles elèctrics

Les matriculacions van patir una important davallada durant l'any passat amb 65 per 455 del 2014

Comentaris

El secretari general de l'ACA, Toni Sasplugas, el ministre Jordi Torres i Mireia Maestre de MoraBanc, abans de la presentació.
El secretari general de l'ACA, Toni Sasplugas, el ministre Jordi Torres i Mireia Maestre de MoraBanc, abans de la presentació. Altaveu

El vuitè  Informe de Mobilitat de l'Automòbil Club  d'Andorra (ACA) que s'ha presentat aquest dimecres constata una davallada de les vendes de vehicles elèctrics. El seu president, Enric Pujal ha dit que cal conscienciar de la necessitat d'apostar per aquesta mobilitat més sostenible i ecològica. Des de l'ACA es considera que la segona part de l'informe és un document clau per la implantació del cotxe elèctric.

El secretari general de l'ACA, Toni Sasplugas, ha explicat que se senten molt orgullosos d'aquesta part de l'informe. En el mateix, es detalla que des del 2014 i fins l’any passat s’havien matriculat a Andorra 1.228 vehicles elèctrics aprofitant els ajuts. En el primer any del programa, que es va dotar aleshores amb 700.000 euros, es van matricular 455 vehicles mentre que el 2019 es vann registrar només 65 matriculacions (60 d'elles corresponents a cotxes).

Va ser el primer any del programa, un exercici en què es va dotar el pla amb 700.000 euros, el més alt quant al nombre de matriculacions. En total van ser 455, 416 corresponents a cotxes, dues a motocicletes i 37 a furgonetes. El menys alt va ser el de l’any passat amb només 65 matriculacions: 60 cotxes, una motocicleta i quatre furgonetes.

L'informe 'El vehicle elèctric, ara',  analitza què passa a Europa amb els vehicles elèctrics i amb els punts de recàrrega i estudia els incentius i ajudes que hi ha en cada país per tal de donar resposta a aquestes dues preguntes: quina és la bona direcció per implantar el vehicle elèctric a Andorra, i quin pot ser el futur model de mobilitat al país.

El monogràfic, articula tres factors claus en la construcció d'un ecosistema que faci viable un projecte de mobilitat sostenible: usuaris, fabricants/concessionaris i administració. En aquest sentit, ha estudiat les condicions amb què es troben els consumidors andorrans quan es plantegen la compra d’un elèctric i les ha comparat amb les que hi ha als països europeus on el mercat de vehicle elèctric creix molt més. El context actual de la mobilitat és favorable al cotxe elèctric gràcies a l’entrada al mercat de més models, a l’augment progressiu de la seva autonomia i temps de recàrrega i a les polítiques públiques per la millora de la qualitat de l’aire a les ciutats.

El vehicle elèctric a Andorra, és encara residual amb un 0,4% de les matriculacions l’any 2019

El vehicle elèctric a Andorra, és encara residual amb un 0,4% de les matriculacions l’any 2019. El context actual de la mobilitat és favorable al cotxe elèctric gràcies a l’entrada al mercat de més models, a l’augment progressiu de la seva autonomia i temps de recàrrega i a les polítiques públiques per la millora de la qualitat de l’aire a les ciutats. Tot i els avantatges, la penetració del vehicle elèctric a Andorra és menor que la mitjana europea UE-15 (27,9 punts) i molt inferior respecte a la d’altres països capdavanters, com ara Noruega o els Països Baixos, que compten amb una bona xarxa de punts de càrrega, uns incentius a la compra estables, i una major competitivitat

Segons les dades que figuren a l'informe, el parc mòbil era de 89.338 vehicles a data 31 de desembre del 2019. En vuit anys, el creixement experimentat pel parc mòbil ha estat d’un 16,6%, ja que el 2012 era de76.616 vehicles.

 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending