​La sortida del Pilar col·lapsa Andorra

Qualsevol moviment amb vehicle que hagi implicat passar per la capital i Escaldes-Engordany suposa una inversió de prop d’una hora

Col·lapse al vial de Sant Julià.
Col·lapse al vial de Sant Julià. Bru Noya

L’alta afluència de visitants durant tot el llarg cap de setmana del Pilar s’ha convertit aquest dilluns en un monumental col·lapse viari especialment al centre del país, encara que les retencions han estat generalitzades arreu. Qualsevol desplaçament amb vehicle que hagi implicat haver de passar per Andorra la Vella o Escaldes ha comporta una inversió de temps de prop d’una hora i més. Sols per travessar les dues parròquies més poblades del país, tot i que, de problemes, també n'hi ha a altres punts del Principat. Després de l’hora de dinar el tap s'ha concentrat des de Sant Julià i fins a la frontera.

Com era d’esperar, l’afluència als carrers, encara que ha continuat sent alta, ha minvat respecte de dissabte i de diumenge i ara aquesta presència de turistes s’ha traslladat a les carreteres. Ja sigui per la part de l’Obac o per dins, en avingudes com Mitjavila, Fiter i Rossell o Tarragona, la multitud de cotxes en processó i en direcció majoritàriament a Espanya ha generant molts problemes en la xarxa viària.

Per anar del centre del país fins al nucli urbà de Sant Julià, per posar un cas, hi ha hagut moments més enllà del migdia que s’hi ha hagut d’invertir una hora o més

Al llarg del matí, i especialment a partir de les dotze, l’afluència de vehicles a la xarxa viària s’ha incrementat de forma bestial. El centre durant molta estona ha estat absolutament col·lapsat. Circular en qualsevol sentit de l’avinguda Tarragona requeria una paciència infinita perquè els vehicles, gairebé, ni es mouen. Situació similar es dona a altres artèries de la vall central, com el carrer de la Unió, Fiter i Rossell o Consell d’Europa.

Els problemes, però, també s’han viscut a d’altres parròquies. Baixar des de la vall del Nord és també una tasca que cal prendre’s amb calma. El trànsit ha estat molt dens entre Erts i la Massana. Hi ha gent que ha trigat fins a 40 minuts per fer aquest trajecte. També s’han registrat cues i retencions a l’altre vall. En algun moment del matí, les retencions han arribat a ser gairebé contínues des de l’entrada nord d’Encamp fins a la rotonda del quilòmetre zero. I, evidentment, la frontera amb Espanya també registra problemes. La cua comença al mateix túnel de la Tàpia a Sant Julià i ja no s’acaba fins a les instal·lacions duaneres. Aquesta última és la situació que es preveu que perduri durant bona part de la tarda.

Diversos fonts han reconegut que hi ha hagut una manca de previsió total. Tant Mobilitat com el servei de policia, per exemple, s’escuden amb l’efecte coronavirus per assegurar que és impossible poder fer previsions. Cap dels dos departaments no calculaven que amb la situació sanitària arreu, l’afluència de visitants al Principat seria tant alta com ha estat. Però ho ha estat. I aquest fet que ja havia agafat desprevinguts diversos operadors de l’administració durant el dissabte i el diumenge, aquest dilluns ha contribuït en gran mesura a enfortir el col·lapse viari, que durant la tarda s’hauria d’anar fonent.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending