Usar el mòbil mentre es condueix és la causa de gairebé tots els accidents per distracció

(AMB VÍDEO) L’ACA consagra la campanya ‘Missió Zero Accidents’ a conscienciar sobre el risc de la desatenció al volant, que genera un de cada cinc sinistres de trànsit a Andorra

Un moment de la presentació de la campanya 'Missió Zero Accidents' aquest migdia.
Un moment de la presentació de la campanya 'Missió Zero Accidents' aquest migdia. Toni Solanelles

Un de cada accidents de trànsit que es produeixen a la xarxa viària d’Andorra es produeixen per distraccions en el volant, la immensa majoria de les quals (el 95%) lligades amb la utilització del mòbil. Així ho remarca l’Automòbil Club d’Andorra (ACA), que consagra la campanya ‘Missió Zero Accidents’ a combatre aquest fenomen. L’ús del telèfon “no és un risc percebut”, ha remarcat el director tècnic de l’ACA, Toti Sasplugas, durant la presentació de l’espot de la campanya: ‘No passa res, fins que passa’.

És la quarta edició de ‘Missió Zero Accidents’. Sasplugas ha explicat que sis-cents dels accidents que van ocórrer l’any passat a les carreteres del Principat van ser deguts a la desatenció al volant. I es van imposar dues-centes sancions per aquesta matèria. El màxim responsable tècnic de l’ACA ha explicat que “l’us del mòbil afecta la capacitat visual, física, cognitiva i auditiva” i que facilita les sortides de via, les col·lisions per abast i els atropellaments.

El president de l’ACA, Enric Tarrado, ha recordat, en anunciat la temàtica sobre la qual se centra enguany la campanya ‘Missió Zero Accidents’ que conduir “no és un joc ni per a un mateix ni per a la resta d’actors de la via pública”. I el director de Mobilitat, Jaume Bonell, que ha recordat que el pla nacional de seguretat viària estableix el repte de reduir la sinistralitat a les carreteres el 50% al 2030 i evitar víctimes mortals al 2050, ha fet un clam per “no abaixar mai la guàrdia perquè estem conduint una màquina”.

PANDÈMIA VIÀRIA

Sasplugas ha explicat que a nivell europeu, i després dels excessos de velocitat, les distraccions són la segona causa de mortalitat a les carreteres, i el 98% estan lligades a l’ús de dispositius mòbils que també a Andorra “freqüentment hem incorporat aquest hàbit”. Una distracció pot suposar una desatenció al volant d’entre 6 i 20 segons i “durant més de cent metres no som capaços de fer res”, ha recordat el director tècnic de l’ACA, que considera una mena de pandèmia viària les distraccions a volant.

Bonell recorda que “el problema de la mobilitat no és un problema de l’administració sinó que és un problema individual”

Toti Sasplugas ha admès que “no hi ha només una tecla” per desincentivar les distraccions sinó que s’e n’han de “tocar moltes alhora” per aconseguir el resultat volgut. Tocar la butxaca sempre funciona i podria ser raonable establir al Codi de circulació l’ús de dispositius mòbils durant la conducció com un “agreujant” en cas d’accident. En tot cas, és una “qüestió de responsabilitat” que cal combatre inicialment de manera individual i que té també en la formació, especialment a les autoescoles, una altra variable molt destacada. Millorar la senyalització, una circumstància en la qual ja treballa Mobilitat i el Govern, i debatre si retirar qualsevol rètol publicitari que hi hagi al peu de les carreteres són altres elements a tenir en compte.

Bonell, de la seva banda, ha recordat que “el problema de la mobilitat no és un problema de l’administració sinó que és un problema individual”, i que no s’hi val refugiar-se en una suposada responsabilitat del Govern que “és un ens que ho aguanta tot”. “Hem de pensar de forma individual” i parar molta més atenció sense abaixar la guàrdia en cap moment. S’obre la presència d’obres a la carretera, el director de Mobilitat ha respost que en principi han de ser “un bàlsam per al futur” ja que sempre es treballa en moments “propicis” i mirant de “garantir l’estat del benestar”.

SOSTENIBILITAT I TRANSPORT GRATUÏT

Jaume Bonell ha explicat també que el pla de seguretat en el trànsit es va presentar en la Taula de Mobilitat i també a cadascun dels comuns. Es tracta d’un “document conceptual” on s’aposta per una mobilitat “molt més sostenible, més endreçada, més agrupada”, on es proposen polítiques d’aparcament de dilluns a divendres diferenciades de les del cap de setmana o es pretén potenciar la utilització de la bicicleta amb la inclusió de carrils segregats per aquest vehicle.

Bonell ha explicat que ara mateix s’està estudiant l’impacte de la gratuïtat del transport públic, del bus, en la mobilitat general del país. Que hi hagi més usuaris del transport públic no vol dir necessàriament que s’hagi reduït la presència del vehicle privat a la carretera. El director de Mobilitat, per exemple, ha insinuat que el que potser s’ha aconseguit és frenar el creixement de l’ús del vehicle privat, entre el qual també s’inclou les motocicletes perquè és possible que menys adolescents dels que inicialment haurien passat a pilotar una moto o un cotxe amb carnet J ho hagin finalment fet.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending