La Creu Roja lliura part del material del segon comboi en un centre d’acollida de refugiats a Lublin

(DES DE DINS DEL COMBOI) Els integrants de l’expedició andorrana han visitat el que fins fa tres setmanes era un centre cívic i aquest diumenge acull de forma temporal 24 persones, deu dels quals són infants, i malgrat que no estava previst, la commoció i l’hospitalitat han portat a fer l'entrega de mantes i productes per als menors

Creu Roja andorra visita el centre d'acollida de refugiats de Liótkow

Una part del material recollit a Andorra i que el segon comboi de la Creu Roja ha traslladat fins a prop de la frontera entre Polònia i Ucraïna ha estat lliurat aquesta tarda en un centre d’acollida de refugiats que hi ha a la ciutat de Lublin, el lloc de destinació de la missió andorrana. Mantes, matalassos i productes per infants s’han deixat en aquest centre que ha estat visitat pels integrants de l’expedició. No estava previst, però ha estat tal la commoció dels expedicionaris davant l'hospitalitat dels desplaçats que s'ha acabat deixant una part del material.

L’ara centre d’acollida de refugiats era fins fa tres setmanes un centre cívic. Aquest és un dels molts espais on s’instal·len de forma temporal desplaçats que fugen de la guerra. Aquest diumenge hi havia 24 persones, una desena de les quals són menors. Sis voluntaris es fan càrrec de la seva atenció. D’ajudar-los si els cal res. 

Aquest diumenge feien estada al centre 24 persones.
Aquest diumenge feien estada al centre 24 persones.

La Creu Roja andorrana ha deixat part del material d’ajuda humanitària al centre: mantes, matalassos i productes per als infants. I també ha regalat un os de peluix per a cada nen i nena. D'entrada només s'hi havien de deixar els peluixos. Però l'hospitalitat del moment viscut ha fet canviar una mica els plans. Cap dels membres del comboi a excepció de la traductora parla ucraïnès o polonès, fet que dificultat l’entesa. Amb tot, hi ha hagut comunicació a través del somriure i també del joc. La responsable de l'expedició, Anna Arias, ha explicat que l'entrega d'una part del material ha estat un gest de recolzament per ells, i què s'ha copsat amb les mirades de cadascuna de les persones que rebien el material. Tot i assenyalar, que la prioritat és poder fer arribar el material a dins del territori ucraïnès atès que és més difícil cobrir les necessitats bàsiques.

I és que els components del segon comboi de la Creu Roja i aquells que els acompanyem hem pogut visitar visitat les instal·lacions d’aquest centre d’acollida de desplaçats. Aquesta petita comunitat ens han obert les portes de la seva nova llar, i mostrant la seva hospitalitat és que ens han ofert dinar que han dut dues voluntàries poloneses. També espai per desvetllar la seva història personal, narrant i recordant com han fugit de casa seva. Entre elles una senyora de seixanta anys veïna d'Irpín, que va fugir amb la seva germana, el marit i dos fills, tot just dos dies abans que la ciutat fos atacada. "Què seria de mi si no hagués marxat llavors de la ciutat?". Preguntes i respostes enmig d'una situació de desconcert. Amb tot, relata que l'únic que li queda d'allà és el seu cotxe amb què va viatjar cap a Polònia. Tantmateix, afirma que amb la tranquil·litat del territori polonès, li sembla inimaginable que la guerra sigui possible a l'altra banda de la frontera. D'altres famílies han vist com la casa seva quedava destrossada pel bombardeix, i el dolor és present en el moment en recordar els fets. 

Alguns dels membres del comboi s'han animat a fer quatre xuts.
Alguns dels membres del comboi s'han animat a fer quatre xuts.

Tot i l’impacte de comprovar la situació en primera persona i la cruesa del moment que els toca viure lluny de les seves cases, de les seves famílies, hi ha hagut moments per a la distensió. Fins i tot tres dels membres del comboi s’han animat a fer rodar la pilota al camp de futbol amb alguns dels menors. Roda la pilota igual com continua rodant el món malgrat la guerra. Malgrat la guerra i els seus efectes devastadors.

 

Comentaris (1)

Trending