Els sindicats dels bombers estan a l’expectativa de ‘l’expedient Ucraïna’

Tant a la Creu Roja com al cos d’extinció es dóna per fet que l’incident fronterer en el primer comboi humanitari es tancarà sense conseqüències

Els efectius humans que van formar part del primer comboi humanitari cap a Polònia.
Els efectius humans que van formar part del primer comboi humanitari cap a Polònia. BOMBERS D'ANDORRA

Les organitzacions sindicals que representen els treballadors del cos de prevenció i extinció d’incendis estan a l’expectativa de la decisió de la direcció en relació amb el comportament de quatre dels sis bombers que van acudir a la primera de les missions humanitàries enviades des del Principat fins a la frontera entre Polònia i Ucraïna. Tots els representants sindicals creuen que el fet que aquells quatre companys entressin en territori ucraïnès contravenint les ordres donades ha de quedar sense cap mena de repercussió.

De moment, i com que alguns dels implicats són afiliats de les organitzacions, prefereixen no mostrar gaire públicament les seves respectives posicions, encara que hi ha coincidència en què tractant-se d’una missió humanitària i havent-se assolit l’objectiu sense problemes, l’afer s’ha de donar per tancat sense conseqüències. Si fos d’una altra manera, segons les fonts consultades, sí que hi haurà reacció sindical. La falta de regulació de la participació de funcionaris en missions com aquella en què hi va haver l’incident pot facilitar que no hi hagi cap repercussió. També és possible que es vegi la necessitat d’establir en algun reglament les directrius necessàries per a casos com el viscut a la frontera poloneso-ucraïnesa.

La direcció dels bombers van reclamar als agents que van formar part de la missió que exposessin la seva experiència, el que havia succeït. A partir d’aquí, s’estudiaria si calia obrir un expedient. Encara no ha transcendit si aquest segon pas s’ha donat, encara que no voldria dir res. Un expedient només dóna una cobertura legal al procediment. Però es pot tancar sense conseqüències. I mentre no hi hagi una regulació expressa, la única conseqüència que hi haurà serà que els bombers no tornaran a formar part de cap missió més.

Ara per ara, sembla que el mateix pas se seguirà a la Creu Roja. Després d’unes discussions importants en el sí de la junta directiva de l’ONG i de recriminar el seu comportament al director i cap de missió, Jordi Fernàndez, ara per ara hi ha un silenci sepulcral -i una nova unanimitat en la directiva- que les fonts consultades coincideixen en assenyalar que són símbol que es vol deixar passar el temps perquè acabi passant tot sense conseqüències més enllà de l’admissió de l’engany i del reconeixement de l’incompliment de les directrius.

Comentaris

Trending