Fractura a la Creu Roja per ‘l’engany d’Ucraïna’

La directiva de l’ONG, clarament dividida perquè no s’hauria exposat tot tampoc dins de la junta, encara ha d’avaluar quines decisions emprèn en relació amb el director

Membres de la junta directiva de la Creu Roja amb el director Jordi Fernàndez (esquerra).
Membres de la junta directiva de la Creu Roja amb el director Jordi Fernàndez (esquerra). CREU ROJA ANDORRANA

‘L’engany d’Ucraïna’ portarà cua a la Creu Roja. Ningú no dubta que el material que es va traslladar cap a la frontera poloneso-ucraïnesa està on havia d’estar o, en tot cas, allí on es necessitava. Però les mentides reconegudes pel director de l’ONG i el fet que alguns membres de la junta directiva sabessin algunes coses i d’altres, d’altres, ha causat un malestar intern i una fractura, una divisió, que encara no està clar on pot anar a parar.

Com a mínim el president de la junta, Josep Pol, estava al cas que el comboi entraria a Ucraïna. La majoria dels altres components de la directiva, però, no en sabien res. I ho van saber, de forma global, a través de la informació publicada per l’Altaveu. Ja llavors hi va haver un terrabastall. Però l’enllaç de diverses mentides, i el fet que tampoc entre la directiva s’hagi estat del tot clar, encara ha enrarit més la situació.

Que el director de l’ONG, Jordi Fernàndez, hagi comparegut públicament per admetre que va mentir era el primer pas per intentar posar un primer fre a l’afer. La compareixença ha estat una exigència ineludible de la junta directiva. No és clar, però, si va ser presa per unanimitat o hi va haver algun o alguns integrants de la directiva que van quedar en minoria. Però el clima, s’ha dit, està molt enrarit. La mala maror és més que evident.

Jordi Fernàndez ha comparegut a la plaça del Consell General per 'auto-desmentir-se'.

Relacionat

“Vaig mentir: vam entrar en territori ucraïnès”

I la situació de Fernàndez encara no està gens clara. Feia poques setmanes que el director s’havia reincorporat al càrrec després d’una excedència obligada de sis mesos després dels presumptes casos de males praxis amb algunes subordinades, res de naturalesa penal però sí de comportament ètic. Les mentides d’aquests darrers dies han vingut a omplir el vas del malestar amb Fernàndez. A la junta ja no hi havia hagut unanimitat en la repesca del director encobertament destituït durant mig any.

Els membres de la directiva de la Creu Roja deixaran passar uns dies fins a mantenir la trobada mensual presencial per tractar la qüestió. Ara mateix, la línia oficial és lamentar l’engany i celebrar que el material va arribar on calia. Però se sap, asseguren les fonts, que aquesta és una solució de compromís que demanda algun altre tipus de reacció que s’haurà d’adoptar quan, primer, els ànims s’hagin calmat entre els membres de la junta.

EXPEDIENTS ALS BOMBERS

Mentrestant, sembla clar que la direcció dels bombers obrirà expedients disciplinaris als quatre funcionaris que van accedir en territori ucraïnès quan explícitament se’ls va dir que no ho fessin. Que ho tenien prohibit. Que s’obri l’expedient, quedi clar, no vol dir res. No vol dir que hi hagi sanció. És, senzillament, la fórmula legal, jurídica, per poder analitzar la situació. Per constatar si han comès alguna irregularitat que sigui administrativament, laboralment, punible. En tot cas, seria el marc més adient per depurar responsabilitats si escau.

El director del cos de bombers, Jordi Farré, donant explicacions.

Relacionat

Bombers garanteix que cap vehicle ni cap uniforme -que no persona- del cos van entrar a Ucraïna

Hi ha dos elements que caldrà valorar. O tres. No van entrar a Ucraïna uniformats i no ho van fer amb vehicles del cos. I hi van portar ajut humanitari. Però també està clar que se’ls va dir que no accedissin en territori de conflicte i que en la missió eren funcionaris les 24 hores del dia atès que formaven part de l’expedició en tan què bombers i, per tant, s’havien de cenyir en tot moment a les ordres donades pels superiors. I aquestes van ser clares.

Comentaris (16)

Trending