Bombers garanteix que cap vehicle ni cap uniforme -que no persona- del cos van entrar a Ucraïna

El director del departament d’extinció d’incendis està a l’espera de rebre els informes pertinents sobre què va succeir amb el comboi humanitari i recorda que les qüestions organitzatives eren responsabilitat de la Creu Roja

El director del cos de bombers, Jordi Farré, donant explicacions.
El director del cos de bombers, Jordi Farré, donant explicacions.

“Ni cap vehicle ni cap uniforme dels bombers ha estat en territori ucraïnès.” El director del cos, Jordi Farré, ha estat tan explícit com precís, deixant clar que es referia a uniformes i no a persones. Farré feia referència a la polèmica en relació a les friccions hagudes en el comboi d’ajuda humanitària en què es van integrar sis membres del cos. El director dels bombers, abans de res, ha celebrat que “l’objectiu principal, que ara portar ajuda humanitària, s’ha acomplert”. I que va acabar o bé en mans de la Creu Roja polonesa o de la ucraïnesa.

Farré, com ha fet posteriorment el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ha deixat clar que els funcionaris del cos tenien ordres expresses de “no entrar allí on hi hagués un conflicte armat, és a dir, en territori ucraïnès”. I que per la informació de què disposa com a cap del cos, “cap vehicle ni cap uniforme” va accedir a Ucraïna. Sobre altres qüestions, la responsabilitat recau en la Creu Roja que és sota el paraigua de la qual viatjava l’expedició i que té l’empara i el reconeixement internacional.

El ministre d’Interior assegura que es va donar instruccions clares que havent-hi membres d’un cos uniformat “de cap de les maneres s’entrés en territori ucraïnès”

Jordi Farré ha explicat que “tinc la tranquil·litat que l’ajuda s’ha entregat” i que per la resta de detalls, s’han demanat els informes pertinents “per si cal depurar responsabilitats”. Sis bombers i dos vehicles del cos van formar part del comboi que la setmana passada va viatjar fins a la frontera entre Polònia i Ucraïna. I la direcció del cos va fer arribar les instruccions donades des del ministeri.

En aquest sentit, el titular de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, en el marc de la celebració del patró dels bombers, ha explicat que una vegada va arribar l’expedició a lloc “vaig felicitar degudament” els que hi havien anat i va comunicar a la direcció dels bombers, perquè ho fes avinent als expedicionaris, que havent-hi membres d’un cos uniformat, “de cap de les maneres s’entrés en territori ucraïnès”.

Un dels magatzems on hauria deixat material el comboi.

Relacionat

Creu Roja i Bombers posen en marxa investigacions internes per aclarir què va passar al comboi

S’entén que aquells que no hi podien accedir eren els funcionaris del cos de bombers, alguns dels quals van formar part del grup que es va segregar del comboi general per acudir a portar material en un punt que la resta de l’expedició encara ara no té clar i que segons el director de la Creu Roja, Jordi Fernàndez, va ser al sud de Varsòvia. Altres fonts, però, tenen clar que el subgrup va accedir en territori ucraïnès. Això sí, els funcionaris que hi eren ho van fer vestits de paisà.

On van anar i com ho van fer, però, una vegada despresos els elements oficials, han assegurat les fonts, és responsabilitat absoluta de la Creu Roja i del cap de missió sobre el terreny, Jordi Fernàndez. Serà a aquesta organització, han mantingut els consultats, els qui hauran de donar les oportunes explicacions i, en el cas que escaigui, justificar perquè no s’ha explicat tot des del primer moment i s’han anat donant versions contradictòries.

Comentaris (11)

Trending