“Avui esperem 12 autobusos amb desplaçats”

(DES DE DINS DEL COMBOI) Lublin, la ciutat polonesa de destinació de la segona expedició humanitària andorrana, és un dels punts neuràlgics de l’acollida de refugiats ucraïnesos. N’arriben desenes, centenars cada dia, i en punts de suport reben les primeres atencions en la seva fugida cap a la pau

Un dels centres de trànsit de Lublin

La ciutat polonesa de Lublin és un dels punts neuràlgics d'acollida de refugiats. La localitat es troba situada a 100 quilòmetres de la frontera amb Ucraïna. Aquest diumenge està previst que parin 12 autobusos amb refugiats ucraïnesos en un dels punts d’atenció per als desplaçats que han organitzat voluntaris. En aquest punt hi han fet cap els membres el comboi de la Creu Roja Andorrana. Calia amarar-se de realitat. La realitat producte d’una guerra.

 

Voluntaris polonesos ofereixen menjar i beguda, medicaments, roba i joguines als ucraïnesos que fugen de les bombes. Els autobusos recullen els refugiats una vegada creuen la frontera i els porten a diferents punts del país perquè prefereixen instal·lar-se el més lluny possible de la frontera amb Ucraïna. Ho explica un dels voluntaris que atenen al punt de suport, en Mark.

Els propietaris de l’hotel on ens allotgem els integrants del comboi de la Creu Roja hi fan de voluntaris. Ells ens han acompanyat fins aquest lloc. Havia de servir i, de fet ha servit, per tenir un bany de realitat

És el cas d’una jove de 20 anys que ha marxat d’Ucraïna. Va deixar casa seva ara fa dos dies. El viatge el va començar amb tren, un trajecte que es va aturar per un atac a civils de l’exèrcit rus. Després ha agafat dos autobusos, un per arribar a la frontera i l’altre per desplaçar-se fins a Varsòvia. S’instal·larà temporalment en un poble prop de la capital polonesa. Hi viu un familiar seu. 

Els seus pares s’han quedat a Ucraïna. Al poble. Tenen bestiar per cuidar. Els seus cosins per lluitar. Viatja sola, s’allunya físicament del conflicte però el seu cap i cor estan en territori ucraïnès amb el desig que s’acabi la guerra i pugui tornar a reconstruir el seu país. Aquest punt d'atenció als refugiats es troba a l’oest de Lublin, la destinació de l’expedició andorrana. 

Els propietaris de l’hotel on ens allotgem els integrants del comboi de la Creu Roja hi fan de voluntaris. Ells ens han acompanyat fins aquest lloc. Havia de servir i, de fet ha servit, per tenir un bany de realitat. Per saber de primera mà com viuen els desplaçats tot aquest drama. I és que la propera parada de la missió és un centre d'acollida de refugiats al nord de la ciutat, a uns 57 quilòmetres.

Etiquetes

Comentaris

Trending