Mestres afectats i el sindicat de l'ensenyament esperen enmig d’un profund malestar que el ministeri mogui fitxa 

El SEP analitza amb els seus assessors legals fins on pot arribar en la demanda de responsabilitats mentre el Govern esperava que la Justícia li indiqués el camí de la solució

El ministre d'Educació, Eric Jover, i el secretari general del SEP, David Garcia, en una compareixença conjunta.
El ministre d'Educació, Eric Jover, i el secretari general del SEP, David Garcia, en una compareixença conjunta.

El malestar pel final del serial del primer concurs per consolidar com a fixes places de mestre eventual és més que evident. Els afectats treuen foc pels queixals encara que no sempre miren cap al cantó adequat: l’administració no va configurar degudament el tribunal seleccionador i això ha estat, al capdavall, la condemna a tot el procediment. Un defecte de forma, sí. Però d’unes formes que calia respectar com han dit els tribunals. Davant de la nuvolosa que s’ha generat per l’anul·lació definitiva del concurs, tant els docents com els responsables del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) esperen que el ministeri d’Educació mogui fitxa.

Segons algunes fonts, fa dies que els responsables ministerials i els de l’organització sindical no mantenen contacte malgrat que n’hi ha hagut i molt. Sobretot després de les dues jornades de vaga del mes de març, que va ser capitalitzada pels mestres i professors. Els darrers contactes els va intentar el titular ministerial, Eric Jover, entre l’aprovació de la reforma laboral i la celebració de l’acte de protesta de dilluns passat. Jover pretenia fer entrar en raons els dirigents del SEP, justificar els canvis i mirar que el sindicat no donés suport a la concentració. No hi va haver reunió i ara, sobre el paper, tampoc no hi ha hagut cap contacte arran de la darrera sentència del Tribunal Constitucional (TC).

Així que tots plegats esperen que mogui fitxa l’altre. Tant el Govern com el sindicat han posat en mans dels seus advocats l’anàlisi de la situació. L’executiu esperava que, d’una manera o altra, la Justícia li resolgués la papereta. Que li indiqués un camí de solució. Però el cop de porta del TC ha estat sonor i, per tant, el Govern haurà de ser imaginatiu en la recerca d’una sortida… que no pugui tornar-se a posar damunt la taula de la Justícia. Encara que no seria la primera vegada que després d’una vulneració es fa una solució a mida i tothom acaba mirant cap a un altre cantó (fins que Estrasburg diu que no està bé, com el cas dels edificis dels Vilars, per exemple).

Aquest dissabte, en declaracions recollides per l’agència ANA, el cap de Govern, Toni Martí, no es referia a la sentència, en el sentit que reconeixia que està en mans dels juristes, però sí que assegurava que la voluntat governamental és la de continuar consolidant places eventuals. De fet, la Justícia no ha qüestionat mai aquesta voluntat. Sols ha dit que les coses no s’han fet bé i que, per tant, s’ha de tornar a començar de zero. Això, és clar, comporta que els eventuals que havien aconseguit fer fixa la seva plaça es quedaran, almenys per ara, sense aquesta ‘fixació’. Això, sense cap dubte, ha de donar peu a una indemnització de l’Estat cap a aquests professionals. 

Però fins i tot això està en l’aire. També el SEP està analitzant fins on pot arribar a reclamar i en quin sentit. I a quines són les persones o càrrecs als quals els cal exigir explicacions o més que això. El neguit és molt gran. Tant o més que l’enuig. I l’organització sindical, com els afectats, no tenen clara la sortida. Gens. De fet, si van acabar donant la mà al ministeri quan va ser ferma la sentència després de la decisió de la sala administrativa del Tribunal Superior va ser perquè estaven convençuts que el Govern tindria la clau de la solució. Però en aquest cas fins i tot la fiscalia li ha girat l’esquena.

-

Relacionat

Anul·lat del tot el primer concurs per consolidar places eventuals de mestre
-

Relacionat

La Batllia estudiarà una nova demanda del mestre que té els concursos d’Educació contra les cordes

Comentaris (1)

Trending