Meritxell, Vivand i Fener escenifiquen la seva ‘unió per necessitat’

Els tres eixos comercials s’integren en una nova associació juntament amb els comuns d’Andorra la Vella i Escaldes i la Cambra de Comerç i sota la marca ‘The Shopping Mile’

La cònsol d'Andorra la Vella, Conxita Marsol; el ministre de Turisme, Francesc Camp; la presidenta de la nova associació comercial conjunta, Sònia Yebra; i la cònsol d'Escaldes, Trini Marín, durant la presentació 'mediàtica'.
La cònsol d'Andorra la Vella, Conxita Marsol; el ministre de Turisme, Francesc Camp; la presidenta de la nova associació comercial conjunta, Sònia Yebra; i la cònsol d'Escaldes, Trini Marín, durant la presentació 'mediàtica'.
‘The Shopping Mile’. Aquest pretén ser, sí, en anglès, l’eslògan, el reclam, la denominació, la marca identitària que uneixi a partir del 2 de febrer, quan la inauguració d’una exposició de ‘ninots Mickey’ donarà el tret de sortida oficial a la unificació, els eixos comercials de Meritxell, Carlemany amb el seu Vivand i Fener i travesseres. Amb l’apadrinament d’Andorra Turisme, la nova associació, en què també hi participen els comuns d’Andorra la Vella i Escaldes, i la Cambra de Comerç, pretén “potenciar” l’eix comercial per excel·lència del país com un tot i esdevenir “una referència i model a seguir” just en un moment no pas fàcil, com han reconegut tot els intervinents en la presentació mediàtica.

L’escenificació de la unió ha tingut dues parts: una de dirigida a la premsa i una altra amb els empresaris i comerciants com a grans protagonistes, en una cita amb alta presència de dirigents polítics de tota mena. Tots els promotors de la iniciativa han mostrat la seva satisfacció per l’assoliment de l’entesa i han minimitzat les moltes dificultats que hi ha hagut d’entesa i que han fet que l’acord final s’hagi dilatat moltíssim en el temps. La creació del que pretén ser una nova marca, l’eslògan anglès ‘The Shopping Mile’, ha vingut a salvar el que des d’Andorra la Vella i Andorra Turisme es pretenia que fos un únic nom per a tot l’eix, havent de renunciar Escaldes al seu Vivand. 

Una exposició a l’aire lliure a partir del 2 de febrer i durant quatre mesos de figures del ‘Mickey’ de Disney suposarà el tret de sortida oficial a la nova referència comercial conjunta del centre del país

Salvat esculls com el de la denominació, i empassats alguns gripaus per part dels uns i dels altres, la posada de llarg de la nova associació ha estat tot un èxit. Tant el ministre de Turisme, Francesc Camp, com la nova presidenta de l’entitat de nova creació i fins ara màxima responsable de l’associació de l’avinguda Meritxell, Sònia Yebra, han repassat l’històric. Des que el llavors president de la Cambra Marc Pantebre va posar en marxa tot un seguit d’estudis per veure com es podia fer per convertir per a vianants l’eix Meritxell-Carlemany fins que el comú d’Escaldes va posar en marxa Vivand (“la satisfacció per a mi és doble”, ha recordat la cònsol escaldenca, Trini Marín, en veure finalment la capital ‘sumada’ al projecte originalment defensat des d’Escaldes) o la darrera remodelació urbanística feta per un comú i l’altre, fins a la data d’avui.

“És el futur, però ja és una realitat”, ha afirmat la cònsol d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, després que Camp parlés de la unió comercial com a “visió de futur” després de molts “esforços, entrebancs, crítiques i disgustos”. Totes les parts concernides han destacat la motivació per aliar-se i mostrar-se al visitant com un tot. “Una oferta integrada en un sol eix”, d’un quilòmetre i mig aproximadament, ha remarcat el ministre. Marsol ha assegurat que l’aliança era “una necessitat” per moltes raons. Per imatge, però també per remuntar des del punt de vista econòmic, un repte que la presidenta del nou ens ha deixat per una segona fase quan se li ha demanat per la facturació. Primer, posar la maquinària en marxa. Després, la resta.

El nou ens està format per una associació que aglutina les tres associacions actuals i que ostenta el 55% de la participació, les dues corporacions a raó del 20% cadascun i la Cambra, amb un 5%

Sònia Yebra, que ha explicat que la nova associació disposa d’uns 150 associats -molts més comerços integrats- producte de la confluència de les tres associacions, ha donat alguns detalls més sobre l’organització del nou ens. D’entrada, Meritxell, Vivand i Fener, en tant que organitzacions empresarials, han creat una Associació de comerç de l’eix central. Després, s’ha creat una entitat privado-pública que serà l’encarregada de gestionar l’eix comercial a partir d’un comitè que encapçalarà tècnicament un gerent encara per escollir. A l’ens de gestió hi són presents l’associació que aglutina les fins ara tres associacions i que disposa d’un 55% del nou ens, els dos comuns hi participen a raó d’un 20% cadascun i la Cambra ostenta el 5%. Al marge, però de bracet, “també estem treballant amb Andorra Turisme”, ha deixat clar Yebra.

L’ens gestor serà l’encarregat d’anar traçant el camí amb un conjunt de quatre grans activitats de dinamització durant aquest 2019. La primera, a partir del 2 de febrer i durant quatre mesos (fins més enllà de Setmana Santa) una exposició a l’aire lliure de figures de Mickey que arribaran al Principat, ha remarcat el ministre Camp, gràcies a l’acord que tenen subscrit Andorra Turisme i Disney. La resta d’iniciatives s’aniran desvetllant amb el temps. I amb molt esforç, segurament un dels termes més usats juntament amb el de satisfacció. Tot ha estat esforç (dels comuns, per exemple, com ha remarcat Yebra), tot ha estat satisfacció i no hi ha hagut problemes, com han assegurat les cònsols.

Branding’, ‘baseline’…

De la nova marca i la seva imatge, és a dir, del ‘branding’ i el ‘baseline’ se n’ha encarregat el ‘ministre Field’. Camp no seria Camp sinó pogués usar l’anglès per molt que hagi assegurat que ha estat l’empresa contractada per l’assessorament en matèria d’imatge la que va proposar una denominació anglesa i tothom ho va veure bé. Ha reconegut, això sí, que no va ser a la primera. Ni la marca finalment escollida ni tampoc les seves aplicacions, que ha ressaltat que podran ser moltes. Camp ha deixat clar que totes les parts tenien clar que volien una marca “que fos internacional i que s’entengués en qualsevol país”. El ministre ha recordat que “la nostra aspiració” és convertir l’eix comercial de referència (juntament amb el Pas de la Casa, ho ha remarcat dos cops) en “un lloc per anar-hi a comprar” i que sigui conegut arreu. I que s’havia intentat buscar “la millor proposta”.

Turistes transiten per l'Avinguda Meritxell en el marc de les activitats del Poblet de Nadal

Relacionat

La unió fa la força

Comentaris (2)

Trending