En efecte, divendres la batlle que dirigeix la instrucció de la causa obert en relació amb el narcopís del carrer del Pui va decidir que una de les dues detingudes arran d’aquella operació ingressés a l'àrea d'hospitalització de salut mental per mirar de reconduir els seus trastorns i les greus addiccions que pateix. Malgrat que no era la principal encausada -la llogatera de l’habitatge del centre històric d’Andorra la Vella sí està ingressada al centre penitenciari-, aquesta noia de 23 anys també està acusada d’induir menors a fugir de casa i iniciar-los en el consum d’estupefaents.
A la quarta planta del centre hospitalari, menors ingressades, en alguns casos per decisió de les autoritats, en altres per voluntat paterna, coincideixen sense limitació amb la processada i departeixen estones amb tota normalitat i com aquell qui no vol la cosa, fet que està generant una clara estupefacció entre els pares i que, asseguren les fonts, deixa clar que salut mental, on la major d’edat ingressada per ordre judicial pot compartir espai per exemple amb un padrí dement o amb una dona esquizofrènica, no és el lloc idoni per mirar de posar les bases per a la reconducció dels joves amb trastorns de conducta.
Salvant les distàncies, òbviament, però una part de les trobades que fins ara es feien al carrer del Pui s’han traslladat ara al centre hospitalari, una altra de les situacions que treuen de polleguera els pares que intenten allunyar els seus fills de conductes inadequades. Per això que aquests progenitors, molts dels quals fa temps que mantenen contacte amb els serveis d’Afers Socials, reclamen que ara que ha quedat ben clar a la llum pública que hi ha una problemàtica greu i ben real, s’actuï en conseqüència i exemplaritat. Deixen clar, però el problema no és dels professionals sinó, en tot cas, de la manca de recursos i de la deficient coordinació entre departaments i ministeris, en moltes ocasions per una deficient definició de les competències.
Comentaris (5)