Els residus sanitaris cremats al forn segueixen disparats per culpa de la pandèmia

Són l’excepció davant una davallada general dels materials que arriben al centre de tractament, que entre novembre i abril va experimentar una davallada del 15% en comparació al mateix període anterior

Comentaris

El forn incinerador.
El forn incinerador. ARXIU

Els efectes de la pandèmia també es poden comprovar en el funcionament del forn incinerador. Així, en els darrers sis mesos -de novembre del 2020 al passat abril- es va detectar una clara disminució que arriba al centre per ser tractat, prop d’un 15% menys. La principal excepció, però, la protagonitzen els residus sanitaris, que segueixen clarament disparats: un 60% més que el mateix període del 2019 a 2020.  

Així s’ha constatat durant la reunió de la comissió d’Informació i Vigilància del Centre de Tractament Tèrmic de Residus, trobada que s’ha fet de forma telemàtica. En ella s’ha comunicat que entre el novembre del 2020 i el passat mes d’abril s’han rebut 22.223,60 tones, el que suposa un 14,58% menys de residus que en els mateixos mesos d’un any enrere. La majoria continuen sent materials sòlids urbans (54,4 %) seguits dels assimilables urbans (17,8%) i fangs de depuradora (9,7%). Per últim, un 16,7% provenen de la importació des de les comarques catalanes veïnes.

La disminució de residus, però, té una clara excepció: els sanitaris, com a conseqüència de la pandèmia de coronavirus. Concretament, entre el novembre i l’abril se n’han rebut 73,53 tones, el que és un 59,71% més que de novembre del 2019 a l’abril del 2020, quan es comptava amb un mes i mig de l’arribada de la crisi sanitària.

Amb la crema d’aquest material, el forn ha aconseguit generar 1.890,69 megawatts d’energia tèrmica per a la xarxa de calor d’Andorra la Vella. Aquesta producció equival a unes 300 llars. Així mateix s’han generat 8.867,67 megawatts  per hora d’electricitat.

Durant la reunió s’han presentat els resultats del pla de vigilància sobre les aigües, la qualitat de l’aire i els farratges, elaborats per organismes externs independents. Segons s’ha assegurat en un comunicat, en tots els casos, els valors obtinguts són inferiors als llindars normatius o de referència. Per això, s’arriba a la conclusió que no hi ha una influència significativa de l’activitat del centre de tractament de residus sobre el medi.

Etiquetes

Comentaris

Trending