El PS exigeix que la taxa sobre els gossos serveixi per millorar les infraestructures pels cans

La formació està en contra del tribut sobre la tinença i del registre d’ADN lligat a sancions i alerta que la posada en marxa de l’aplicació ja evidencia “irregularitats o disfuncions”

Joao de Melo i Marta Pujol davant el pipicà.
Joao de Melo i Marta Pujol davant el pipicà. Toni Solanelles

El Partit Socialdemòcrata (PS) està en contra tant de la taxa sobre la tinença de gossos com del registre obligatori d’ADN dels cans que ha de permetre sancionar els propietaris d’aquells animals que defequin en espais on no toca. Amb tot, i vist que el tribut ja s’ha començat a aplicar, amb “irregularitats o disfuncions” per començar, els socialdemòcrates exigeixen que la recaptació realment es destini a la millora dels equipaments per als cans.

Dos dels integrants de la direcció socialdemòcrata, Marta Pujol i Joao de Melo, han comparegut al costat d’un pipicà situat en un aparcament públic exterior a la zona de l’Antic camí ral d’Andorra la Vella, davant l’Estadi comunal, per exposar les seves sensacions a les poques setmanes de la implantació de la taxa. Quatre comuns ja l’incorporen en les seves ordinacions tributàries. Per ara, ja s’han detectat diferents anomalies, amb exoneracions que s’haurien d’aplicar i no s’acaben tramitant.

En aquest sentit, Pujol ha explicat, per exemple, que el comú d’Andorra la Vella només aplica de forma directa l’exempció per als propietaris majors de 65 anys. En canvi, aquells, per exemple, que han adoptat un gos a la canera pública han de demostrar aquest fet, circumstància que està comportant un increment de peticions de certificacions d’adopció. Els dos representants del PS han recordat que per determinades persones haver de pagar els 25 euros de la taxa pot ser un mal afegit a una situació econòmica ja de per sí complicada.

“Estem en contra de la taxa. Però si s’aplica, que s’apliqui bé”, ha demanat Pujol, lamentant que es pugui acabar “perjudicant gent gran o gent vulnerable”. Alhora, ha recordat que els comuns ja tenen una taxa d’higiene i, per tant, els diners recaptats per aquest nou tribut han d’anar destinats a equipaments per als gossos, a que “les instal·lacions actuals estiguin impecables” i que se n’implementin de noves per tal que els animals puguin treure tota l’energia que porten dins i així puguin normalitzar la convivència amb les persones. De la pròpia família o del veïnat.

UN DESPROPÒSIT

Marta Pujol també ha advertit que el registre d’ADN caní, lligat a l’establiment de sancions per aquells que no recullin els excrements dels seus gossos, “pot acabar sent un despropòsit”. La representant socialdemòcrata, que ha explicat que de persones poc cíviques n’hi ha entre els que tenen animals i els que no en tenen, ha recordat que dit registre -que no té a veure amb l’oficial de tinença d’animals- ja “va començar malament” amb la majoria dels veterinaris en contra i amb el risc evident que hi hagi “una contaminació de l’ADN” que impossibiliti realment detectar els infractors reals.

Un propietari traient a airejar el seu gos.
Un propietari traient a airejar el seu gos. Toni Solanelles
Pujol, que ha reclamat que es legisli tenint en compte que els animals són éssers sensibles que formen part també de les famílies com recullen els tractats europeus i moltes normatives de països de l’entorn, ha estat prou gràfica quan ha remarcat que els veterinaris van assegurar que el registre d’ADN caní “és una pèrdua de temps; i nosaltres tenim la sensació que estem davant un malbaratament de recursos públics”.

En tot cas, el PS advoca per informació i formació -per exemple, estendre a tots els propietaris els cursos que es faran a persones que volen tenir un gos d’una raça potencialment perillosa- com a alternativa a nous tributs que poden acabar no tenint una finalitat clara o, almenys, no d’acord amb allò a què reserva la llei a les taxes o a mesures punitives.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending