Plats i coberts de plàstic, prohibits a partir del gener

El ministeri de Medi Ambient ha aprovat el llistat de productes d’un sol ús que passaran a estar vetats al mercat andorrà, a més d’una convocatòria d’ajuts per promocionar l’economia circular

La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, i el ministre Portaveu, Eric Jover
La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, i el ministre Portaveu, Eric Jover Pilar Candel

El ministeri de Medi Ambient ha aprovat els dos primers reglaments relacionats amb la Llei d’Economia Circular. D’una banda, s’ha presentat el Decret que inclou el llistat de tots els productes d’un sol ús que deixaran de poder comercialitzar-se a partir del mes de gener. Entre ells, els plats i els coberts de plàstic. A més, també s’ha creat una convocatòria d’ajuts per promocionar l’economia circular, que s’atorgaran en diferents graus i a diferents tipus d’entitats.

La ministra d’Agricultura i Medi Ambient, Sílvia Calvó, ha explicat aquest dimecres el reglament que inclou tots els productes d’un sol ús que passaran a estar prohibits a Andorra, i que s’hauran de substituir per altres reutilitzables. Amb el desplegament normatiu de la nova Llei d’Economia Circular, el Govern comptava amb un mes per presentar i aprovar aquesta llista i, per tant, poder traslladar-la als comerços perquè tinguin un temps prudencial per poder desfer-se de l’estoc de forma progressiva i, a més, buscar les alternatives.

“Es tracta de productes que tenen un fort impacte en el medi ambient”, ha assenyalat Calvó, “que es fan servir uns minuts i després es llencen”. A més, l’objectiu és també evitar l’acumulació de residus que es tiren a la natura, i que comporten un risc per a la biodiversitat, així com els ecosistemes aquàtics. La comunicació a les empreses que actualment comercialitzen productes d’un sol ús, principalment supermercats i grans superfícies, es farà mitjançant una campanya que inclou l’enviament de cartes als diferents comerços.

L’entrada en vigor d’aquest decret es portarà a terme el 20 de gener de 2023. D’aquesta manera, es donarà un temps prudencial perquè es puguin anar desfent de tot l’estoc que es té actualment d’aquests productes. Concretament, i un dels més utilitzats per la població, els plats i els coberts de plàstic passaran a estar prohibits. També els bastonets de cotó, a excepció d’aquells que entren dintre de l’àmbit d’aplicació que regula els productes sanitaris. També les palletes, que s’hauran de substituir per altres reutilitzables, com de metall, els agitadors de begudes, els pals per a globus, els recipients de poliestirè expandit per a contenir aliments i begudes.

“És fonamental animar al sector privat d’iniciar aquest nou camí”

D’altra banda, i seguint dintre de l’àmbit de la Llei, Calvó ha explicat el reglament i la convocatòria anual del programa d’ajuts a la promoció de l’economia circular. S’hi destinaran, en total, 150.000 euros de forma no competitiva i que estaran disponibles fins a exhaurir-se totalment. D’aquesta manera, es busca fomentar “que sigui un model d’èxit, per això és fonamental animar al sector privat d’iniciar aquest nou camí”, ha indicat la ministra. A aquest pla hi podran presentar-se empreses privades, agrupacions o associacions empresarials, col·legis professionals i associacions. Una de les principals condicions és estar establert legalment a Andorra i no tenir deutes amb l’Administració Pública.

Per tal d’atorgar aquests ajuts es dividirà el pressupost en quatre grans blocs. El primer d’ells, el ‘Tipus A’, inclou la creació d’empreses o projectes que contribueixin a accelerar la transició cap a l’economia circular, i podran rebre un màxim del 50% de les despeses objectes fins a un màxim de 30.000 euros. A continuació, s’ha establert el ‘Tipus B’, que també és per a la creació d’empreses, en aquest cas que tinguin llocs de treball verd, i s’hi destinarà fins al 50% en un màxim de 30.000 euros. El ‘Tipus C’ s’ha establert per a actuacions i estudis relacionats amb l’economia circular, principalment relacionats amb les noves tecnologies i el disseny ecològic de productes. Aquest tipus podran rebre un màxim del 50%, en un màxim de 10.000 euros. Per últim, el ‘Tipus D’ serà per a campanyes de sensibilització i informació sobre els aspectes ambientals dels productes i serveis, i tindran un 50% de fins a 5.000 euros.

Finalment, Calvó ha indicat que, seguint i complint amb l’Acord de Joventut i una de les demandes que es va fer pel que fa a l’economia circular, també s’ha valorat una bonificació dels ajuts sempre que tingui en compte als joves. De fet, els sol·licitants menors de 35 anys, o que creïn llocs de treball per a joves, podran rebre fins a un màxim del 60% de les despeses de l’ajut i fins a un màxim de 35.000 euros per les accions tipus A i B i fins a 12.000 euros per les tipus C.

 

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending