L’onada de calor és la més llarga des del 1934

Aquest dilluns és el vuitè de temperatures altes, mentre que els registres fins ara marcaven un màxim de 4

Comentaris

Mapa metereològics d'altes temperatures.
Mapa metereològics d'altes temperatures.

Els registres meteorològics indiquen que l'actual onada de calor és la més llarga de tots els temps, o com a mínim, des que es tenen registres, el 1934. La previsió és que les altes temperatures es mantinguin durant els pròxims deu dies, tot i que des de dimecres baixaran una mica, entre dos i tres graus.

Amb 8 dies, contant aquest dilluns, l’onada de calor actual és la més llarga que s’ha registrat des que es tenen registres, el 1934. Així queda reflectit a través de les dades recollides a la central hidroelèctrica de FEDA que, fins ara, la més llarga havia estat de quatre dies els estius del 2021, 2020, 2019, 2015, 2012, 2003, 1994 o 1982.

Si les previsions es compleixen és que demà dimarts sigui el darrer dia que es registrin valors d'onada de calor. D’aquesta manera, dimecres, les temperatures baixaran entre 2 i 3 graus, però es continuaran mantenint amb valors alts. Més a mig termini, sense que el pronòstic sigui concloent, l’escenari més probable és que els valors de temperatures màximes iguals o superiors a 30 graus es continuïn registrant almenys durant 10 dies més.

Aquest darrer cap de setmana s’han registrat valors màxims per a un mes de juliol en diverses estacions. Un dels destacats són els 38,7 de la Borda Vidal, a 873 metres, com a valor més alt registrat en un mes de juliol i com a segon valor més alt de la sèrie, que va començar l'any 2008, per darrere del juny del 2019 quan es van registrar 39,4.

 

 

Per aquest motiu, des de Protecció Civil mantenen la prealerta per altes temperatures, mentre que el Servei Meteorològic manté l'avís taronja.

D’altra banda, el Cos de Bombers manté activat el nivell 2 per perill d'incendis forestals molt alt a tota la zona sud del país fins als 2000 metres. A fons de vall d'Encamp, la Massana i Ordino també està activat el nivell 2 fins als 1500 metres, mentre que a la resta del territori es continua a nivell 1. Cal recordar que en nivell 2 queden suspeses les enceses de foc de qualsevol classe, les barbacoes comunals i el llançament de coets pirotècnics. Tot i això, i amb la voluntat de prevenir possibles riscos, la resta de comuns també han procedit a tancar totes les zones de barbacoa.

Etiquetes

Comentaris

Trending