Una mobilitat “obsoleta” i repensar un model econòmic sostenible, els reptes mediambientals del país

Els participants en la iniciativa també alerten que cal apostar per energies renovables, un transport públic més eficient i eficaç i un canvi d’hàbits per reduir els residus

Cues de cotxes a prop de la frontera.
Cues de cotxes a prop de la frontera.

El model econòmic i social pel qual s’aposti ha de ser sostenible mediambientalment. I això inclou diferents aspectes, com ara l’energètic, el de mobilitat o la gestió dels residus. Així ho han advertit els participants en les taules sobre transició energètica, medi ambient i canvi climàtic impulsades en el marc de la iniciativa ‘Andorra, reptes de futur’.

En total, el treball s’ha dividit en fins a quatre grups, que han tancat un llistat de problemàtiques identificades, cadascuna d’elles qualificada amb un grau de prioritat entre 1 (baix) i 3 (alt). Amb diferents formes de denominar-lo, totes les taules han posat en relleu la necessitat de repensar el model de país i fer que sigui adequat a la necessitat de conservar el medi ambient.

Un dels aspectes que ha aparegut en diferents debats és la mobilitat. Un dels grups alerta que cal repensar el model, avís que llencen tots els participants i al qual li atorguen la prioritat màxima. Similar postura apareix en una altra de les taules, que qualifica directament el model actual com a “obsolet, contaminant acústicament i mediambientalment”. També es posa en relleu que hi ha una excessiva dependència dels combustibles fòssils i que cal “un transport públic més eficient i eficaç”.

Un altra problemàtica que es considera prioritària afrontar és la necessitat de buscar un canvi d’hàbits del consum per reduir la quantitat de residus que es generen. També s’identifica com un repte de màxim nivell la gestió de l’aigua així com el foment de les energies renovables i l’augment de la sobirania en aquest àmbit.

Els treballs també han permès posar sobre la taula altres problemàtiques que es considera que caldrà afrontar en l’àmbit mediambiental. És el cas de si s’han de plantejar o no límits al creixement turístic, la neteja i el manteniment dels boscos, l’adaptació de les activitats econòmiques al canvi climàtic o la diversificació de l’agricultura tradicional, entre altres.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending