Les estacions d’esquí aposten per l’energia fotovoltaica també als aparcaments

Grandvalira i Naturland instal·len plaques a les marquesines per que produeixin electricitat a partir de la llum que reben

Comentaris

Material per a les marquesines fotovoltaiques dels aparcaments de Grandvalira.
Material per a les marquesines fotovoltaiques dels aparcaments de Grandvalira. ALTAVEU

Grandvalira i Naturland han apostat per l’energia fotovoltaica també als aparcaments de les estacions d’esquí. Els panells estan formats per un conjunt de cel·les fotovoltaiques que produeixen electricitat a partir de la llum que incideix sobre ells (energia solar).

Les marquesines tenen una doble funció que és aixoplugar els vehicles i al mateix temps aprofitar l’energia. S’instal·len als aparcaments i és un pas més perquè les estacions siguin autosuficients i funcionin de manera sostenible energèticament, almenys, fins a l’any 2050. El 40% de l’energia que s’utilitza a Pal Arinsal prové del parc solar del Pic del Cubil.

 Va haver-hi jornades puntuals de la darrera temporada d’hivern en què l’estació consumia el 100% de l’electricitat provinent del parc solar superant les previsions de la companyia elèctrica de la Massana, Nord Andorrà.

Grandvalira, per la seva banda, està implementant, a banda dels panells solars a les marquesines dels aparcaments, diferents mètodes de producció, a banda de deixar inoperatius i disminuir la velocitat d’alguns dels ginys quan les estacions no tinguin tanta afluència d'esquiadors.

Així mateix, el sistema d’innivació del domini esquiable optimitza l’ús dels recursos naturals mitjançant la informació dels sonars instal·lats a les màquines trepitjaneu i la cartografia GPS de totes les pistes de l’estació. Aquesta informació tradueix l’estat real del mantell nival i els canons de neu que produeixen, quan les condicions meteorològiques són òptimes, la quantitat estrictament necessària, sense malgastar aigua ni electricitat. També es contribueix a la reducció de l’emissió de CO₂ a l’atmosfera.

La instal·lació de panells a les marquesines a la Cota 1.600, és una de les accions que posarà en marxa de manera immediata, Naturland.  L’objectiu és reduir la petjada de carboni de les instal·lacions –els gasos d’efecte hivernacle emesos pel parc– mitjançant l’impuls de projectes d’energies renovables. L’acord amb la Mútua Elèctrica de Sant Julià de Lòria inclou un pla d’accions que també vol assolir la fita que Naturland sigui capaç de generar tota l’energia que consumeix.

Etiquetes

Comentaris

Trending